Η Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης και Μνήμης είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα ευαισθητοποίησης, που αποσκοπεί στο να τονίσει τα θέματα, που αντιμετωπίζουν οι ίντερσεξ άνθρωποι.

Σήμερα τιμούμε την Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης και Μνήμης
Σήμερα τιμούμε την Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης και Μνήμης

Σηματοδοτεί τα γενέθλια του/της Ερκουλίν Μπαρμπέν (Herculine Barbin), ενός ίντερσεξ ατόμου με καταγωγή από τη Γαλλία, του οποίου τα απομνημονεύματα δημοσιεύθηκαν αργότερα από τον Μισέλ Φουκώ (Michel Foucault) και αποτέλεσαν αφορμή για να γράψει το άρθρο του «Το αληθινό φύλο» (1978), όπου καταγγέλλει «την τυραννία της κοινωνίας για το φύλο και την αναπόφευκτη επιμονή ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει ένα» και ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό κεφάλαιο στις σπουδές φύλου.

Σήμερα, ο/η Ερκουλίν αποτελεί εμβληματική μορφή του κινήματος των ίντερσεξ ατόμων.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής φαίνεται να ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2005, ως Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης, μετά από πρόσκληση της Joëlle-Circé Laramée, τις τότε Καναδής εκπροσώπου της Οργάνωσης Intersex International.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ίντερσεξ Ευαισθητοποίησης είναι στις 26 Οκτωβρίου και φαίνεται να γιορτάζεται περισσότερο στις αγγλόφωνες χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, ενώ η Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης και Μνήμης έχει καθιερωθεί κυρίως στην Ευρώπη.

Το 2012, το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε την Ημέρα.
Το 2014, το Literaturhaus Salzburg της Αυστρίας έγινε ο τόπος διεξαγωγής μιας εκδήλωσης για την Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης.  Μια παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ το 2013. Το 2016 η Organisation Intersex International Europe (OII Europe) οργάνωση-ομπρέλα για τα Ευρωπαϊκά δικαιώματα των οργανώσεων που μάχονται για τα δικαιώματα και την ορατότητα των ίντερσεξ ατόμων,ξεκίνησε μια νέα ιστοσελίδα για την ίντερσεξ ορατότητα, με υλικό σχετικά με την ίντερσεξ ταυτότητα σε 23 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Επείγουσα η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία των ίντερσεξ προσώπων

Σήμερα, με αφορμή την Ημέρα Ίντερσεξ Αλληλεγγύης και Μνήμης η OII Europe, μοιράζεται ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης κοινωνικής εκδήλωσης και συνεδρίου της, στην Κοπεγχάγη τον Φεβρουάριο του 2018.

Δείτε το: