Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Οικογενειών, που στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς αλλά και οικογενειών κάθε μορφής, συνδυασμού και αριθμού των μελών τους.

Στην Ελλάδα συχνά μιλάμε για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, και ειδικά για τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων και ομόφυλων ζευγαριών σαν να είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες (οικογένειες επιλογής) αλλά και τα παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς ή/και γονείς σε ομόφυλη σχέση υπάρχουν ήδη και είναι καιρός να έρθουν στο φως ακόμα περισσότερο.

Ένα παιδί ομόφυλου ζευγαριού, ή με παραπάνω από δύο γονείς, στερείται ήδη στην χώρα μας το πιο πυρηνικό του δικαίωμα: αυτό της θεσμικής αναγνώρισης της σχέσης του με κάποιον-α από τους γονείς του. Η μη αναγνώριση αυτή έχει σαφώς πολλαπλές συνέπειες, σε θεσμικό, νομικό, οικονομικό αλλά και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και στερεότυπα που συχνά αναπαράγεται είναι ότι “η επιστήμη δεν έχει καταλήξει”.

Η αλήθεια έιναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα εδώ και χρόνια: όλα τα παιδιά μπορούν να έχουν μία ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ανεξάρτητα από την μορφή της οικογένειάς τους και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου των γονέων τους. Ταυτόχρονα, ενθαρρύονται οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να έχουν ενημερότητα για όλα τα σύγχρονα δεδομένα, την επίδραση του στίγματος και το πώς μπορούν να υποστηρίξουν ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά τους με συμπεριληπτικό και έγκυρο τρόπο.

Οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς (όπως ο American Psychological Association, American Psychiatrist Association, American Pediatric Academy κ.α.), μετά από χρόνια συλλογή ερευνητικών δεδομένων, υποστηρίζουν τις οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και έχουν εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τους/τις επαγγελματίες ψυχικής υγείας με στόχο την άρση των διακρίσεων και την προώθηση των επιστημονικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Orlando LGBT+ υποστηρίζουμε υπερήφανα τη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα, και είμαστε χαρούμενες-οι-α που μία εκ των επιστημονικών μας υπευθύνων, η Έλενα Όλγα Χρηστίδη, είναι το πρώτο ενήλικο παιδί ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων που μιλά ανοιχτά για αυτήν της την ταυτότητα.

“Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να είναι και οι δικοί μου έτοιμοι να το συζητήσουν ανοιχτά, με όλες του τις εκφάνσεις. (Ακόμα πιο) άγρια χρόνια εκείνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με κρυφή –ή όχι αναγνωρισμένη–ζωή στην ευρύτερη οικογένεια, τη δουλειά, το κοινωνικό πλαίσιο. Φοβόντουσαν μην κάνουν κάτι στραβά, μην πουν παραπάνω ή λιγότερα από όσα πρέπει «στο παιδί». Και τότε ούτε λόγος για ενδυνάμωση και συμπεριληπτικές πρακτικές από ψυχολόγους.

Αλλά τα καταφέραμε, με τον γραφικό όσο και αληθινό χρυσό κανόνα: αγάπη.
Δεδομένου ότι σήμερα τα παιδιά που έχουν (αποκλειστικά ή μη) ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς αντιμετωπίζουν ακραίες θεσμικές και άλλες διακρίσεις και αορατότητα, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήμασταν εντελώς ανύπαρκτα. Και η δομή της διευρυμένης οικογένειάς μας, που δεν ορίστηκε ούτε έσπασε με έναν χωρισμό, έναν γάμο, ένα διαζύγιο, απόλυτα άφατη.”
“Εκτός από όλα τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ξεκάθαρα τι είναι καλό για τα παιδιά -η αγάπη και η υποστήριξη ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των γονιών, είναι καιρός να πούμε ότι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ξέρουμε τι είναι καλό για εμάς.”

Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Αν είστε ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς ή άτομα που σκέφτεστε να γίνετε γονείς και θέλετε να γνωρίσετε κι άλλα άτομα με παρόμοια εμπειρία επικοινωνήστε με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.