Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

21/03/2024
από
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων), το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, για 10η χρονιά, καλεί όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Ενώνουμε τις φωνές μας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπρόσωποι από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην χώρα μας ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, Ρομά, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Οροθετικοί, Ηλικιωμένοι, Χρήστες Ψυχοδραστικών Ουσιών, Ψυχικά ασθενείς, Θρησκευτικές ομάδες, κ.ά. αλλά και οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βάλλονται για το έργο και τις δράσεις τους. Ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουμε μια ειρηνική συγκέντρωση και θα παραδώσουμε την σκυτάλη/έπαθλο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας στην οργάνωση που κατά την προηγούμενη χρονιά συνέβαλε ενεργά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

–> Σημείο συγκέντρωσης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 3.30 μ.μ., στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (σταθμός Σύνταγμα), όπου θα γίνει η απονομή του επάθλου:

–> Με αφορμή τις επερχόμενες Ευρωεκλογές 2024, βαδίζουμε μέχρι το κτίριο της Ευρωβουλής ( Λ. Αμαλίας 8 ) όπου θα καταθέσουμε κείμενο – κοινή δήλωση σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις, ως οργανώσεις συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών.

–> Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται η παράδοση του επάθλου / σκυτάλη ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας* σε μία οργάνωση-φορέα για την προσφορά του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, η σκυτάλη / έπαθλο αποφασίστηκε να δοθεί στον “Μηχανισμό Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ για τη δράση του υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την χρονιά που μας πέρασε.

* Η απονομή του επάθλου – σκυτάλης καθιερώθηκε το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης PRAKSIS, Τζανέτου Αντύπα. Κάθε χρόνο, παραλαμβάνει την σκυτάλη μία οργάνωση/φορέας για την προσφορά του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H Οργανωτική Επιτροπή “Περίπατος κατά των Διακρίσεων” για το 2024 απαρτίζεται από τις οργανώσεις:
– Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ)
– PRAKSIS
– Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
– Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
– Δίκτυο Καταγραφής περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN)
– Golden Dawn Watch
Δες και αυτό!