ΗΠΑ: Αστυνομικοί που δολοφόνησαν Μαύρο γκέι άνδρα δεν θα αντιμετωπίσουν πειθαρχική δίωξη

18/04/2024
από
Μετά από έρευνες χρόνων, ο διευθυντής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Edward Caban, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δυο αστυνομικοί δεν θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διώξεις για τη δολοφονία ενός Μαύρου γκέι άνδρα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Η ανακοίνωση προκάλεσε τις αντιδράσεις της οικογένειας αλλά και του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με το Gothamist, ο Caban δήλωσε ότι οι αστυνομικοί Brendan Thompson και Herbert Davis «ενήργησαν εντός του νόμου», όταν μπήκαν στο διαμέρισμα του 32χρονου Kawaski Trawick στο Μπρονξ το 2019, και ο Thompson τον πυροβόλησε θανάσιμα.

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου 2019, ο Trawick, χορευτής και γυμναστής, κάλεσε το 911 αφού κλειδώθηκε έξω από το διαμέρισμά του στο Hill House, ένα κτίριο κατοικιών χαμηλού εισοδήματος στο Μπρονξ. Το ίδιο βράδυ, έγιναν άλλες τέσσερις κλήσεις στο 911 για τον Trawick – ο οποίος αντιμετώπιζε ζητήματα με την ψυχική του υγεία – σύμφωνα με τις οποίες ο Trawick παρενοχλούσε τους γείτονες.

Αφού ο Trawick ανέφερε ψευδώς πυρκαγιά στο κτίριο, οι πυροσβέστες έφτασαν και τον άφησαν να μπει στο διαμέρισμά του. Λίγα λεπτά αφότου έφυγαν οι πυροσβέστες, έφτασαν οι Thompson και Davis και μπήκαν στο διαμέρισμα του Trawick, όπου τον βρήκαν να κρατάει ένα ραβδί και ένα μαχαίρι ψωμιού. Ο Trawick απαίτησε να μάθει γιατί οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του. Εκείνοι τον αγνόησαν και τον διέταξαν να πετάξει το μαχαίρι. Όταν δεν συμμορφώθηκε, ο Thompson, ο οποίος είναι λευκός και υπηρετούσε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης μόλις τρία χρόνια, έβγαλε το taser και στη συνέχεια το όπλο του, κρατώντας από ένα σε κάθε χέρι. Τότε ο ίδιος τον πυροβόλησε με το taser, με τον Trawick να επιτίθεται στους αστυνομικούς, κρατώντας ακόμα το μαχαίρι. Στη συνέχεια, ο Thompson πυροβόλησε τέσσερις φορές προς το θύμα, τον χτύπησε δύο φορές και τον σκότωσε.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης αλληλεπίδρασης (112 δευτερόλεπτα), ο Davis, ο οποίος είναι Μαύρος και υπηρετούσε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης επί 16 χρόνια, είπε επανειλημμένα στον Thompson να μην χρησιμοποιήσει βία. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα της ProPublica, το βίντεο της κάμερας σώματος του Thompson και το υλικό από την κάμερα του διαδρόμου έδειξαν ότι ο ίδιος και ο Davis δεν ακολούθησαν βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης του NYPD, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού και αποκλιμάκωσης των συναντήσεων με άτομα σε κρίση, την οποία είχαν λάβει και οι δύο αστυνομικοί.

Τον Ιούνιο του 2021, το Συμβούλιο Επανεξέτασης Πολιτικών Παραπόνων (CCRB) έκρινε τους αξιωματικούς ένοχους για παράπτωμα και ψήφισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον τους. Όμως, σε σχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Δήμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής των διοικητικών δικών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δεν συνέστησε καμία τιμωρία για τους Thompson και Davis – κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω κατηγοριών για καθυστέρηση υποβολής βασικών αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως σημείωσε το Gothamist, η τελική απόφαση για το αν θα επιβληθεί πειθαρχική ποινή στον Thompson, ο οποίος συνεχίζει να είναι ενεργός στην υπηρεσία, και στον Davis, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε αυτόν τον μήνα, εναπόκειται στον Caban (διευθυντής του NYPD), η ανακοίνωση του οποίου την Παρασκευή έγινε δεκτή με σφοδρές επικρίσεις.

Οι γονείς του Trawick κατηγόρησαν τον Caban και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Eric Adams για την απόφαση, τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε.

«Η μη απόλυση των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον γιο μου μέσα σε 112 δευτερόλεπτα στο σπίτι του είναι ντροπή, και το γεγονός ότι ο Adams δεν ενημέρωσε καν την οικογένειά μου για την απόφαση πριν τη δημοσιοποιήσει είναι το αποκορύφωμα της ασέβειας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η Elen και ο Rickie Trawick. «Το να μαθαίνουμε από τον Τύπο αργά την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο που η οικογένεια μας πενθεί τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Kawaski, είναι αφάνταστα οδυνηρό».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Trawick, Royce Russell, επέκρινε τον Caban επειδή δεν τιμώρησε τους αστυνομικούς για τη μη τήρηση των οδηγιών. «Είναι αδιαμφισβήτητο [ότι] αν οι αστυνομικοί Thompson και Davis είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες περιπολίας της αστυνομίας, ο Kawaski θα ήταν σήμερα ζωντανός», δήλωσε, σύμφωνα με το Gothamist.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Adrienne Adams, χαρακτήρισε την απόφαση του Caban «απαράδεκτη».

«Η μη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των αστυνομικών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης που σκότωσαν τον Kawaski Trawick είναι απίστευτα ανησυχητική και στέλνει το μήνυμα ότι το σημερινό μας σύστημα αδυνατεί να καταστήσει τους αστυνομικούς υπόλογους για τα πιο σοβαρά παραπτώματα που αφαιρούν τη ζωή ενός Νεοϋορκέζου», δήλωσε η Adams. «Η ζωή του Kawaski εκλάπη από αυτόν- και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής της αδιανόητης τραγωδίας, που επιδεινώνονται από την έλλειψη λογοδοσίας για τις πράξεις αυτών των αξιωματικών, διαβρώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Η δημοτική σύμβουλος του Μπρονξ Pierina Sanchez κατηγόρησε τον Caban και τον δήμαρχο Adams ότι «αποφεύγουν να λογοδοτήσουν», καθώς και ότι είναι μια ντροπιαστική μέρα για την πόλη.

Ο δημόσιος συνήγορος Jumaane Williams επανέλαβε την απογοήτευση του κόσμου που συγκεντρώθηκε στο δημαρχείο για την απροθυμία των αξιωματούχων να επιβάλουν το πρωτόκολλο των αστυνομικών και να θέσουν τους Thompson και Davis προ των ευθυνών τους.

«Τι θέλετε να κάνουμε;», είπε ο Williams. «Όταν μπορείτε να μπαίνετε στα σπίτια των ανθρώπων και να τους πυροβολείτε και να μην συμβαίνει τίποτα; Όταν εμείς σας υποδεικνύουμε πώς να το διορθώσετε και εσείς δεν το κάνετε και δεν αναλαμβάνετε καμία ευθύνη;».

Ο δήμαρχος Adams, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, του οποίου η εκστρατεία για τη δημαρχία του 2021 ερευνάται από το FBI για φερόμενη διαφθορά, απάντησε στην κριτική με ηλεκτρονικό μήνυμα τη Δευτέρα, καλύπτοντας περαιτέρω το περιστατικό αστυνομικής βίας και κρατικής δολοφονίας.

«Ήταν ζωτικής σημασίας η απόφαση που ελήφθη σχετικά με τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς να εξεταστεί προσεκτικά και συγχαίρω τον επίτροπο του NYPD Caban που έκανε ακριβώς αυτό», ανέφερε ο Adams. «Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε όλοι από αυτή την απώλεια ζωής και να τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της καλύτερης αστυνόμευσης και φροντίδας για όσους ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες».

Πληροφορίες από LGBTQ Nation. 
Δες και αυτό!