Σεξιστικές δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση»

30/04/2024
από
Σε μια ακροδεξιά και σεξιστική ρητορική προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες εβδομάδες στο Live Media, ο υφυπουργός και υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία μίλησε για την βία μεταξύ ανηλίκων, αλλά και για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, αναπαράγοντας μια έντονη ακροδεξιά ρητορική.

«Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επειδή είναι γεννημένος επιθετικός κι επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει την επιθετικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι […] να βάλουμε αυτήν την επιθετικότητα σε κοινωνικά κανάλια. Δηλαδή αυτή η επιθετικότητα να εξυπηρετεί τους σκοπούς της κοινωνίας, να έχει ένα αξιακό σύστημα, το οποίο να εξυπηρετεί την κοινωνία. Να μην σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις. Να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, στον εχθρό της κοινωνίας», υποστήριξε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι όταν εκδηλώνεται μια οργανωμένη εγκληματική συμπεριφοράς, ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι η «έγκαιρη ανίχνευση και η καταστολή».

Στη συνέχεια προχώρησε σε ακραίες σεξιστικές δηλώσεις, δικαιολογώντας την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του Covid-19, στο ότι «οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους».

«Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους γιατί αντιλαμβάνεται σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πάντα πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Οι σεξιστικές δηλώσεις του υφυπουργού προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την αποπομπή του.

«Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η  γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!). Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις  τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί.

«Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς», γράφει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Τις δηλώσεις καταδίκασε και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδριος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι «ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε: «Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε επίσης την ανάγκη αποπομπής του Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση.

«Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα “41%” δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι “οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν”, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόιντ».

Τις δηλώσεις καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας: «Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της».

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί, ενώ ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος απαντώντας στις αντιδράσεις, ενίσχυσε τις σεξιστικές και απαράδεκτες δηλώσεις του.

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες», είπε μεταξύ άλλων.  
Δες και αυτό!