Σερβία: Διαδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών μετά από περιστατικό αστυνομικής βίας

07/03/2024
από
Εκατοντάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και σύμμαχοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Σερβικής πρωτεύουσας στις 6 Μαρτίου, κατά της αστυνομικής βίας, μετά από αναφορές για κακοποίηση δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την αδράνεια που ακολούθησε το περιστατικό.

Τα συμμετέχοντα στη διαμαρτυρία με τίτλο «Δεν Θα Σιωπήσουμε», απαίτησαν την ποινική δίωξη των αστυνομικών για κακοποίηση, βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και την ταχύτερη επιβολή κυρώσεων στους αστυνομικούς που ασκούν βία.

Οι διοργανωτές της Da se zna!, ομάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, κάλεσαν επίσης τις σερβικές Αρχές να καταδικάσουν τη βία κατά της κουήρ κοινότητας.

Αρκετοί ηγέτες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ακτιβιστών, αστυνομικοί κακοποίησαν δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά τη διάρκεια έρευνας για ναρκωτικά σε διαμέρισμα στο Βελιγράδι.

Σερβία: Έρευνα για ομοφοβική επίθεση της αστυνομίας

Δήλωσαν ότι ήταν το πιο σοβαρό σχετικό περιστατικό που έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι τα δύο θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες και ψυχολογικά τραύματα.

Μετά το περιστατικό, αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι ερευνούν την καταγγελία και προσπαθούν να «προσδιορίσουν την αλήθεια του ισχυρισμού».

Είπαν ότι στους αστυνομικούς «θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο, αν διαπιστωθεί ότι είχαν υπερβεί τις εξουσίες τους».

Ωστόσο, η Da se zna! δήλωσε ότι ενημερώθηκε ότι οι αστυνομικές αρχές απέρριψαν την καταγγελία κατά των αστυνομικών.

Το ανεξάρτητο Γραφείο του Διαμεσολαβητή ανακοίνωσε ότι και αυτό έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας δεν απάντησε στο ερώτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου RFE/RL σχετικά με το αν έχει απορριφθεί η καταγγελία.

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch προειδοποίησε, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σερβία αντιμετωπίζουν μισαλλοδοξία, απειλές και βία.

Η ομάδα Da se zna!, η οποία παρέχει νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σερβία, κατέγραψε περισσότερες από 80 περιπτώσεις βίας και διακρίσεων κατά των μελών της κοινότητας κατά τη διάρκεια του 2023.

Δήλωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία λόγω της δυσπιστίας απέναντι στους επίσημους θεσμούς.
Δες και αυτό!