Σερβία: Έρευνα για ομοφοβική επίθεση της αστυνομίας

27/02/2024
από
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Εισαγγελία διερευνά περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μετά από την καταγγελία της οργάνωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, De se Zna.

«Το τμήμα εσωτερικού ελέγχου ενημέρωσε την αρμόδια εισαγγελία, με εντολή της οποίας προσδιορίζεται η ακεραιότητα των ισχυρισμών της καταγγελίας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Radio Free Europe.

Πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι [οι αστυνομικοί] υπερέβησαν τις εξουσίες τους, θα τους επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο».

Το υπουργείο ενήργησε μετά την καταγγελία της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Da se Zna, σύμφωνα με την οποία αστυνομικοί χτύπησαν και ταπείνωσαν δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά τη διάρκεια έρευνας σε διαμέρισμα στη σερβική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος της Da se Zna Bojan Lazic δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα στις 14 Φεβρουαρίου. Χαρακτήρισε το περιστατικό ως «την πιο δύσκολη υπόθεση που έχει καταγράψει η οργάνωση στα οκτώ χρόνια της ύπαρξής της».

Ο Lazic είπε ότι η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα, υποτίθεται λόγω μιας αναφοράς ότι υπήρχαν ναρκωτικά μέσα. Η έρευνα φέρεται να πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι δεν επέδειξαν ένταλμα.

Σύμφωνα με τον Lazic, ένας νεαρός άνδρας και μια γυναίκα υπέστησαν σωματικές βλάβες, καθώς και σοβαρά ψυχολογικά τραύματα.

«Είδαν την Pride σημαία και από εκείνη τη στιγμή άρχισε η βίαιη εμπειρία», είπε, τονίζοντας ότι η βία συνεχίστηκε στο αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή τους.

Είπε ότι οι αστυνομικοί έβριζαν τον νεαρό άνδρα, τον αποκαλούσαν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, του έλεγαν ότι πρέπει να πεθάνει, του άγγιζαν τα γεννητικά όργανα και έκαναν μια προσομοίωση στοματικού σεξ χρησιμοποιώντας το κεφάλι του.

Σύμφωνα με τον Lazic, προσέβαλαν επίσης τη συγκάτοικό του, τη νεαρή γυναίκα, και τους χτύπησαν, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες.

Η Sanja Malinovic, η μητέρα του νεαρού που φέρεται να δέχθηκε επίθεση, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της αστυνομίας βάναυση.

Η Malinovic είπε ότι ο γιος της ξυλοκοπήθηκε, υποτιμήθηκε και απειλήθηκε με βιασμό μέχρι να ομολογήσει ότι είναι γκέι, και ότι αντί να χρησιμοποιήσουν χειροπέδες, οι αστυνομικοί τον έδεσαν με ένα σχοινί. Επίσης, βιντεοσκόπησαν τη συμπεριφορά τους σε κινητό τηλέφωνο και μοιράστηκαν τις καταγραφές μεταξύ τους.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ένας αστυνομικός έβαλε το χέρι του στο παντελόνι του γιου της και τράβηξε το πέος του, κάτι που περιέγραψε ως σεξουαλική επίθεση.

Η Malinovic δήλωσε ότι η αστυνομία της τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση και ότι ένας επιθεωρητής της είπε: «Μαμά, θα μάθεις τι αρέσει στον μικρό σου γιο».

Το υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε ότι οι αστυνομικοί εισήλθαν στο διαμέρισμα για να το ψάξουν βάσει δικαστικής εντολής.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι η Εισαγγελία, μετά από πραγματογνωμοσύνη, άσκησε δύο ποινικές διώξεις με την κατηγορία της παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Η Da se Zna, η οποία παρέχει νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Σερβία, κατέγραψε περισσότερες από 80 περιπτώσεις βίας και διακρίσεων κατά της κοινότητας το 2023.
Δες και αυτό!