Φέτος το Thessaloniki Pride εστιάζει στην αξία της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης του σώματος σε έναν κόσμο σεβασμού, αγάπης και συμπερίληψης σε μια συνάντηση γιορτής που ενώνει τις φωνές όλων.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη νότια πύλη της ΔΕΘ, στην πλατεία ΧΑΝΘ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας δίνοντας μια πρόγευση για το EuroPride 2024, που θα φιλοξενηθεί του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία εντάσσεται στο 11ο Thessaloniki Pride, που φέτος έχει σύνθημα «Ανήκω σε μένα» και περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν σήμερα το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με συζήτηση με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων που σκοπό έχει την παρουσίαση της ατζέντας τους πάνω στα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος τύπου του Pride, Φιλομένη Λιάτσα, «τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων- συχνά προϊόντων alt right, εισαγόμενων από το εξωτερικό τάσεων που επιχειρούν να μας επιβάλουν περιορισμούς στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα σώματα και τις ζωές μας και που αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών».

«Σε όλα αυτά εμείς απαντάμε με το σύνθημα του φετινού 11ου Thessaloniki Pride “Ανήκω σε μένα”. Τα σώματα και οι ζωές μας μάς ανήκουν. Στο πώς θα τα διαχειριστούμε η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας και δεν έχει λόγο κανείς τρίτος άνθρωπος ούτε καν κάποια κρατική ή άλλη αρχή» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπεύθυνος παραγωγής και συντονισμού των εκδηλώσεων, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, υπογράμμισε στη συνέντευξη τύπου: «Τα ζητήματα αυτά που προαναφέραμε όπως και τα ευρύτερα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας θα έχουμε την ευκαιρία να τα εξετάσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του φεστιβάλ μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Thessaloniki Pride είναι αποτέλεσμα συμπράξεων και συνεργασιών με πολλούς και διαφορετικούς φορείς, της κοινωνίας των πολιτών, της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του καλλιτεχνικού κόσμου και πολλών άλλων. Φέτος η actionaid, η οργάνωση SMIYL, το athens Shibari και η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 11528, μέσα από βιωματικά εργαστήρια μας μαθαίνουν πως να θέτουμε όρια πως να συννενούμε με την δική μας βούληση και πως αντιστεκόμαστε στη παρενόχληση. Με μια επίδειξη συμπεριληπτική με μια επίδειξη μόδας σήμερα το βράδυ στο λιμάνι με τη συμμετοχή των σχεδιαστών Κωνσταντίνου Τσιγαρού, Χριστίνας Καλογήρου και άλλων και με μια έκθεση φωτογραφίας που θα εκθέτεται όλη την εβδομάδα στέλνουμε το μήνυμα ότι όλα τα σώματα είναι αποδεκτά και όμορφα. Οι πάντα δημοφιλής προβολές ταινιών μας φιλοξενούνται φέτος στο Cineplexx One Salonica την Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εικαστικές μας εκθέσεις δεν θα λείψουν από το φεστιβάλ μας οι οποίες θα φιλοξενούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στην Toss Gallery και θα διαρκέσουν όλες τις ημέρες του pride week. Βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Thessaloniki Pride είναι η μουσικές βραδιές μας. Στη συναυλία μετά από την μεγάλη πορεία το Σάββατο θα συμμετέχουν οι  Τάμτα, οι Kings, οι The Mode, οι House of Drama και άλλοι. Φυσικά και φέτος δεν θα λείψουν από το φεστιβάλ μας τα dragshow από εξαιρετικούς καλλιτέχνες».

Για ένα φεστιβάλ όπου μέλη της κοινότητας αποκτούν ορατότητα έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι το EuroPride πρέπει να είναι μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο, «γιατί αυτό μας αξίζει».

Εκτίμηση πάντως των διοργανωτών είναι ότι το EuroPride, που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη το 2024, από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου, αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 40.000 επισκέπτες.