Η Τζωρτζίνα Λιώση σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί με τη Νάνσυ Μπούκλη στην παράσταση «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», σε έναν μοναδικό διπλό μονόλογο επικοινωνίας. Αλήθεια, Τζωρτζίνα …

… μίλα μας λίγο για την παράσταση.

Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο ή οπουδήποτε αλλού. Δύο άνθρωποι κουβεντιάζουν για οτιδήποτε καθημερινό και φαινομενικά άνευ σημασίας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν σε διάφορα σημαντικά πράγματα να εισχωρήσουν στην κουβέντα. Ο λόγος για τον οποίο βρέθηκαν εκεί και αν θα καταφέρουν να φύγουν ποτέ είναι και ο βασικός άξονας στον οποίο κινείται όλο το έργο.

… πώς αντιλαμβάνεσαι τον όρο διαφορετικότητα;

Η Maya Angelou το έχει πει καλύτερα από οτιδήποτε θα μπορούσα να φανταστώ: «θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξαρτήτως χρώματος».

… εσύ γιατί αισθάνεσαι διαφορετική;

Υπάρχουν άπειρα κουτάκια και αρκετές λίστες, δοθείσες από την κοινωνία, τη συνήθεια και τη μνήμη, στα οποία δεν ανήκω. Σε μια κοινωνία που εξακολουθούν να ρωτάνε μια γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγέλματος και επιτευγμάτων τα όνειρά της για οικογένεια θα προτιμώ πάντα να μην ταιριάζω με τους υπολοίπους.

… θεωρείς ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων; Αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει;

Η τέχνη εμπεριέχει την αντίσταση στις κοινωνικές νόρμες και στα στερεότυπα. Είναι χρέος της να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και αρκετές φορές βλέπουμε παραδείγματα που δυστυχώς προχωρούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολύ συχνά παρουσιάζονται χαρακτήρες καρικατούρες που με έναν τρόπο τους αφαιρείται η ανθρώπινη υπόσταση και χρέος τους είναι αποκλειστικά το comic relief της ιστορίας. Νομίζω πως πρέπει να δοθεί περισσότερο βήμα και ελευθερία σε νεότερα άτομα να γράψουν, να παίξουν και να συμπεριληφθούν στην τέχνη και όσο γίνεται αυτό μόνο μπροστά θα πηγαίνουμε.

… ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στην ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Η αγάπη είναι πολύχρωμη και φωτεινή. μόνο με αυτήν θα διανύσουμε τις σκοτεινές ημέρες.


Θέατρο του Νέου Κόσμου

Διεύθυνση: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!