Ρωσία: Το Duolingo διαγράφει τις ΛΟΑΤΚΙ+ αναφορές μετά από προειδοποίηση

05/06/2024
από
Στη Ρωσία, η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo, αφαίρεσε τις αναφορές σχετικά με αυτό που ο νόμος αποκαλεί «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις», αφού έλαβε προειδοποίηση από τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας για τη δημοσίευση ΛΟΑΤ περιεχομένου.

Η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, είχε στείλει επιστολή στην Duolingo, προειδοποιώντας την κατά της δημοσίευσης υλικού που προωθεί «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις και ΛΟΑΤ προπαγάνδα».

«Υποστηρίζουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και πιστεύουμε στην κανονικοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ εκπροσώπησης στο περιεχόμενό μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Duolingo.

«Δυστυχώς, οι τοπικοί νόμοι μας απαγορεύουν να συμπεριλάβουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο στη Ρωσία. Η αποστολή του Duolingo είναι να επεκτείνει την πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την πρόσβαση στο προϊόν μας παντού, όπου αυτό είναι νόμιμο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» «εξτρεμιστικό», εν μέσω μιας ευρύτερης καταστολής των δικαιωμάτων των κουήρ ατόμων, τα οποία ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει ως ηθική παρακμή στις δυτικές χώρες. Αυτό ισούται με περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας στην έκφραση, με επιθέσεις σε σειρές, ταινίες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές επιδρομές σε κουήρ χώρους, ομάδες και οργανώσεις, συλλήψεις και επιθέσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μιας και οι ιδιοκτήτες ή οι θαμώνες τέτοιων χώρων χαρακτηρίζονται ουσιαστικά ως «τρομοκράτες». Ωστόσο, μόλις από το 2013 η προώθηση της «ΛΟΑΤ προπαγάνδας» είναι παράνομη.

«Η εταιρεία Duolingo έστειλε απαντητική επιστολή στη Roskomnadzor, στην οποία επιβεβαίωσε ότι διέγραψε υλικό που προωθεί μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις από την εκπαιδευτική εφαρμογή της», ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων την Τρίτη, σύμφωνα με τη Roskomnadzor.
Δες και αυτό!