Η Ρωσία ερευνά το Duolingo για «ΛΟΑΤ προπαγάνδα»

13/02/2024
από
Μια υπηρεσία παρακολούθησης των ΜΜΕ στη Ρωσία, έχει ξεκινήσει έρευνα για την εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo, επειδή φέρεται να διαδίδει «ΛΟΑΤ προπαγάνδα».

Η Roskomnadzor (RKN), μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που παρακολουθεί και λογοκρίνει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εντός της Ρωσίας, διεξάγει έρευνα κατά του Duolingo για πιθανή «διανομή πληροφοριών που προάγουν τη ΛΟΑΤ κοινότητα».

Η έρευνα έρχεται λίγους μήνες αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» είναι εξτρεμιστική ομάδα.

Εδώ και χρόνια όμως, η Ρωσία έχει εισαγάγει μια σειρά από αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους: από την απαγόρευση της λεγόμενης «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» το 2013, μέχρι την απαγόρευση των διαδικασιών επιβεβαίωσης φύλου το 2023.

Τώρα, ο τελευταίος στόχος είναι η δημοφιλής εφαρμογή που προσφέρει την εκμάθηση πάνω από 40 γλωσσών σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που κατέθεσε στην RKN, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας των Επικοινωνιών, της Τεχνολογίας Πληροφοριών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η ομάδα Radetel.

Η Radetel, η οποία ισχυρίζεται στη σελίδα της στο Telegram ότι έχει ως αποστολή την προστασία της «δημόσιας ηθικής, του πολιτισμού και των παραδοσιακών αξιών», υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Duolingo, αφού δημοσίευσε ασκήσεις που υπάρχουν στην εφαρμογή και που αναφέρονται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Σε μια ανάρτηση στη σελίδα τους στο Telegram, η Radetel δημοσίευσε δύο στιγμιότυπα οθόνης από αγγλικές ασκήσεις του Duolingo, ένα που αναφέρει τη λέξη «λεσβία» και ένα άλλο που αναφέρει τη λέξη «γκέι».

Σε σχόλιό της στο TASS, η υπηρεσία Τύπου της RKN επιβεβαίωσε: «Η Roskomnadzor ελέγχει την εφαρμογή για τη διάδοση πληροφοριών που προωθούν τα ΛΟΑΤ άτομα».

Duolingo

Στον επίσημο ιστότοπό της, η Duolingo αναγνωρίζει ότι συμπεριλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και ιστορίες στα μαθήματά της.

Εκτός από τρεις ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες, η εφαρμογή έχει συμπεριλάβει από την αρχή «καθημερινές απεικονίσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ ζωής», προκειμένου να «δείξει κουήρ ανθρώπους να ζουν τη ζωή τους με έναν φυσιολογικό τρόπο».

«Το Duolingo πιστεύει βαθιά στην ποικιλομορφία και την εκπροσώπηση», γράφει στην ιστοσελίδα της η εφαρμογή.

«Ο δεύτερος λόγος είναι οι μαθητές μας. Κάτι πραγματικά μοναδικό για το Duolingo είναι το εξαιρετικά μεγάλο και διαφορετικό κοινό μας: μαθητές όλων των ηλικιών, από όλο τον κόσμο. Ναι, πρόκειται για πολλούς ανθρώπους.

«Και με μια τόσο ευρεία βάση μαθητών, έχουμε την ευθύνη να αντικατοπτρίζουμε και να σχετιζόμαστε με τις εμπειρίες όλων των ειδών των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων», συνεχίζει.
Δες και αυτό!