Φωτογράφος στη Ρωσία κατηγορείται για επίδειξη ΛΟΑΤΚΙ+ συμβόλου

31/01/2024
από
Μια φωτογράφος στη Ρωσία δικάστηκε την Τρίτη επειδή ανήρτησε μια Pride σημαία στο διαδίκτυο, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη περίπτωση ατόμου που κατηγορείται για επίδειξη ΛΟΑΤΚΙ+ συμβόλου, από τότε που η Ρωσία απαγόρευσε το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» ως «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Τον Νοέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έθεσε εκτός νόμου το «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα», με άτομα να αντιμετωπίζουν έως και έξι χρόνια φυλάκισης σε περίπτωση που καταδικαστούν για συμμετοχή σε αυτό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ΜΜΕ δημοσίευσαν το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο περιγράφει την Pride σημαία ως «εξτρεμιστικό σύμβολο».

Σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο FreeNews-Volga, το έγγραφο επισυνάφθηκε σε μια υπόθεση πλημμελήματος που αφορούσε την «επίδειξη εξτρεμιστικών συμβόλων» στη νοτιοδυτική ρωσική πόλη Saratov.

Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona αναγνώρισε ως κατηγορούμενη την 33χρονη φωτογράφο Inna Mosina, η οποία φέρεται να είχε αναρτήσει μια Pride σημαία του στο προφίλ της στο Instagram, έναν μήνα πριν τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Mosina δήλωσε στο περιφερειακό δικαστήριο Leninsky του Saratov την Τρίτη, ότι οι Pride σημαίες στη σελίδα της στο Instagram είναι «δημιουργικές λύσεις» και δεν αντιπροσωπεύουν ΛΟΑΤΚΙ+ σύμβολα.

Η Mosina αντιμετωπίζει έως και 15 ημέρες φυλάκιση ή πρόστιμο έως και 2.000 ρούβλια (20 ευρώ) εάν κριθεί ένοχη για «επίδειξη εξτρεμιστικών συμβόλων», σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pervyi Otdel, οι δικηγόροι της οποίας την εκπροσωπούν στο δικαστήριο.

Η Perviy Otdel υποστήριξε ότι η υπόθεση κατά της Mosina παραβιάζει το Σύνταγμα της Ρωσίας, το οποίο εγγυάται την ελευθερία της γνώμης.

Η ακρόαση της φωτογράφου στο δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 5 Φεβρουαρίου, και τότε αναμένεται η ανάκριση του αστυνομικού που άνοιξε την πρώτη υπόθεση της χώρας σχετικά με την «επίδειξη εξτρεμιστικών συμβόλων».
Δες και αυτό!