Ρατσιστική βία ο εφιάλτης που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα

24/05/2016

Θλιβερά έως ανατριχιαστικά περιστατικά σωματικής ή και φραστικής βίας, με πρωταγωνιστές ακόμα και γονείς, ανήλικους, καθηγητές, ενστόλους, δημόσιους υπαλλήλους και βέβαια εξτρεμιστικές νεοναζιστικές ομάδες, δείχνουν ότι, παράλληλα με τα επαινετά περιστατικά αλληλεγγύης γύρω από την προσφυγική κρίση και τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου, ο ρατσισμός, δυστυχώς, «καλά κρατεί».

Σε σχετική έκθεση καταγράφεται, όχι μόνο αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων, κατά ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ακτιβιστών και υπερασπιστών τους, αλλά και έξαρση αντίστοιχων φαινομένων σε ενδοοικογενειακό και ενδοσχολικό επίπεδο, μέχρι και επίθεση σε ΑΜΕΑ.

Δράστες τέτοιων επιθέσεων πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν ή και βίασαν τα θύματά τους, τα έδειραν ανελέητα, με μπουνιές, κλωτσιές, κάθε είδους χτυπήματα, με πέτρες, σιδερόβεργες, σιδερογροθιές ή τα έβρισαν, απείλησαν, χαστούκισαν, τα έφτυσαν ή τους πέταξαν από φρούτα στον δρόμο μέχρι κροτίδες μέσα στο σπίτι τους, βάζοντας φωτιά στα ρούχα τους ή και στις σκηνές τους!

Στην καταγραφή θλιβερών περιστατικών, πολλά από τα οποία δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές για ευνόητους λόγους, συμπεριλαμβάνονται πατέρας και μητέρα που δεν ανέχθηκαν τη «διαφορετικότητα» των παιδιών τους, παιδαγωγοί που τα έβαλαν με τα θύματα (ακόμα και αποβάλλοντάς τα, «για να ηρεμήσουν τα πράγματα»), μέχρι και γιαγιά μαθητή που στο σχολείο ενώπιον των συμμαθητών του έστειλε μήνυμα… αγάπης, προειδοποιώντας: «δεν υπάρχουν πια αρκετές θέσεις για παιδιά Ελλήνων στα σχολεία»…

Την «ανθρωπογεωγραφία» των δραστών και θυμάτων ρατσισμού στη χώρα μας για το 2015 και την αυξητική τάση κατέγραψε ως «βραχίονας» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ μία νέα «ευρωκαταδίκη» προ ολίγων ημερών ήλθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα και τη «δυστοκία» πολλές φορές των αρμοδίων Αρχών να εξιχνιάσουν τέτοιες υποθέσεις ή να προσδώσουν τον πιο επιβαρυντικό χαρακτηρισμό των ρατσιστικών κινήτρων (στο Ευρωδικαστήριο εκκρεμεί εξάλλου προσφυγή και για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα…).

Συνολικά το Δίκτυο, που διατυπώνει σειρά συστάσεων (νομοθετικών και πρακτικών) προς την πολιτεία για αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέγραψε 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα, σε 75 από τα οποία στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες, σε 185 ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανς, Κουήρ, Ιντερσεξ άτομα), καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της δράσης τους υπέρ προσφύγων ή λόγω της αντισημιτικής δράσης τους, ενώ γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά, ενώ σημαντικός παραμένει ο αριθμός περιστατικών (16) με εμπλοκή αστυνομικών (άσκηση βίας, χαστούκια, χλευασμός, εξυβρίσεις κ.λπ.). Δεδομένος είναι πάντως ο δισταγμός των περισσοτέρων να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα, λόγω φόβου για τυχόν αντίποινα από τους δράστες, συνέπειες στην εργασία, ή λόγω δυσπιστίας προς τις Αρχές.

Στα προάστια

Η πλειονότητα περιστατικών καταγράφηκε στην Αττική (175), σε περιοχές στο κέντρο, αλλά και σε Γαλάτσι, Χολαργό, Βούλα, Γλυφάδα, Καβούρι, Μαραθώνα, Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη (25), στην Πάτρα (11), στην Κρήτη (7), αλλά και σε Αγρίνιο, Αίγινα, Βέροια, Βόλο, Δράμα, Θήβα, Μύκονο, Λέσβο, Κω, Ξάνθη, Κομοτηνή, Πάρο, Πέλλα, Σαλαμίνα, Θάσο, Τρίπολη κ.λπ. Τα περισσότερα (120) έγιναν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, άλση), σε χώρους εργασίας και καταστήματα, σε μέσα μεταφοράς και σταθμούς, σε ΑΤ, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, ενώ υπήρξαν περιστατικά στο Διαδίκτυο, με χρήση κινητών, αλλά και βίντεο.

Καταγράφηκαν 67 σωματικές βλάβες, 5 βαριές, 2 βιασμοί, ασέλγειες, απόπειρα βιασμού, εμπρησμός, κλοπές, ληστεία, απειλές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, βεβηλώσεις, εξυβρίσεις (139), με 180 θύματα άνδρες, 82 γυναίκες, 40 περιστατικά στοχοποίησης ανηλίκων κυρίως λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ τα θύματα έφθαναν μέχρι και ηλικία 65 ετών.

Στα 225 περιστατικά, δράστες ήταν άνδρες, σε 23 γυναίκες, σε 19 μεικτές ομάδες ανδρών-γυναικών, ενώ σε 25 δράστες ήταν ανήλικοι, σε άλλα 110 πρωταγωνίστησαν άτομα 19-30 ετών, σε άλλα 98 συμμετείχαν ηλικίες μεταξύ 31-50 ετών. Σε συντριπτική πλειονότητα (235 περιστατικά) δράστες ήταν Ελληνες και οι περισσότερες επιθέσεις (146) έγιναν από ομάδες 2-10 ατόμων.

Οι επιθέσεις κατά προσφύγων-μετα­ναστών (70 κατά ανδρών, 5 κατά γυναικών) είχαν θύματα κυρίως από Μπαγκλαντές (27), Πακιστάν (14), Αφγανιστάν (11), Αίγυπτο (7), Αιθιοπία (5), Συρία, Ιράν (από 3) κ.λπ., με δράστες κυρίως Ελληνες, άνδρες (67) και 6 γυναίκες, από τους οποίους οι 49 πολίτες, 8 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, 7 ένστολοι, 4 φρουροί, 3 εργοδότες, 2 δημόσιοι υπάλληλοι.

Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν:

• Επίθεση με μπουνιές από 4 σε αλλοδαπό, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, αποκαλώντας τον «μαύρο» και «αρ…». Αναγκάστηκε να ζητήσει «συγνώμη» εκλιπαρώντας τον έναν, που φώναζε «γύρνα στη χώρα σου», να μην τον χαράξει με μαχαίρι.

• Ξυλοδαρμός και ασέλγειες σε βάρος εργαζόμενης σε σπίτι, από τον ιδιοκτήτη που την κατηγόρησε για κλοπή και δύο φίλους του, με χρήση έντονης βίας.

• Περιστατικό κατά αλλοδαπών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Βικτωρίας στα τέλη του 2015, με σπρωξίματα, φωνές, και στοχοποίηση κάποιου, στον οποίο έβαλαν φωτιά στη σκηνή του, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα 2ου βαθμού.

• Λεκτικές επιθέσεις από οδηγό λεωφορείου και από ταξιτζή που αρνήθηκε «κούρσα», γιατί «οι άνθρωποι από το Μπαγκλαντές είναι βρώμικοι και μυρίζουν απαίσια», ενώ άλλος, επειδή είχε μούσι στοχοποιήθηκε ως τρομοκράτης, ακούγοντας «είσαι η αιτία που η Ελλάδα έχει βρωμίσει».

• Νεαρή κοπέλα, λεσβία, υπέστη «διορθωτικό βιασμό» από άνδρες στην επαρχία! Σε άθλια κατάσταση, γυρίζοντας σπίτι, μόλις είπε στη μητέρα της τι έπαθε, εκείνη τη χτύπησε, της απέδωσε ευθύνη για το συμβάν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, και της ζήτησε να μη μάθει τίποτα ο πατέρας της και η γειτονιά «για να μην ντροπιαστούν»!

• Τρανς γυναίκα δέχθηκε πυροβολισμούς στον δρόμο από άγνωστο με κυνηγετικό όπλο στους μηρούς.

• Ανήλικο θύμα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δέχθηκε στο σχολείο εξύβριση και εξευτελιστική μεταχείριση από καθηγητή ενώπιον συμμαθητών.

Δήλωναν Χρυσή Αυγή
Τρεις άνδρες που φώναζαν ότι είναι της Χρυσής Αυγής χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές Πακιστανό σε παντοπωλείο λέγοντάς του ότι πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το θύμα έπαψε να δουλεύει εκεί φοβούμενος μελλοντική επίθεση.

Χαστούκι από αστυνομικό
Αστυνομικός χαστούκισε αλλοδαπό στο ΑΤ και όταν ο τελευταίος του ζήτησε τον λόγο, εκείνος του απάντησε: «Δεν σε χτύπησα, δεν βλέπεις που τρώω φρούτα, δεν θα λέρωνα τα χέρια μου», ενώ οι παρευρισκόμενοι ειδικοί φρουροί γελούσαν.

Βίασαν συμμαθητή
Ανήλικο αγόρι που στοχοποιήθηκε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού βιάστηκε από ανηλίκους (επίσης στην επαρχία), που βιντεοσκόπησαν την πράξη, γνωστοποιώντας την στη σχολική κοινότητα με απίστευτη σκληρότητα για επιπλέον εξευτελισμό του θύματος!

Η τιμωρία των γονιών
Ανήλικος υπέστη ενδοοικογενειακή βία από τους γονείς του (!) με χτυπήματα που του προκάλεσαν μώλωπες και εκδορές, όταν ανακάλυψαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, ενώ την επομένη δέχθηκε σωματική βία από συμμαθητές του, χλευάζοντάς τον «γιατί οι γονείς του το έμαθαν» και έτσι η γονική βία «νομιμοποίησε» στα μάτια τους τη δική τους βία.

Δεν άξιζαν νοσηλεία
Νοσηλεύτρια αντέδρασε με δυσανάλογο τρόπο κατά ομόφυλου ζευγαριού, όταν πήγε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το θύμα της φραστικής επίθεσης να φύγει και να μην μπορέσει να συνοδεύσει τον σύντροφό του κατά τη νοσηλεία.

πηγή: ethnos.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!