“Θέλω να μάθω για τα κονδυλώματα και για το εμβόλιο που κυκλοφορεί”

16/01/2020

Είμαι ο Γιάννης, 20 ετών, ομοφυλόφιλος. Ήθελα να μάθω μερικές πληροφορίες για τα κονδυλώματα και για το αν τελικά ενδείκνυται να γίνεται το εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Απάντηση: Γεια σου Γιάννη και σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία μαζί μας. Τα κονδυλώματα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που πλήττει μεγάλη μερίδα κόσμου και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Το πιο εξελιγμένο αυτή τη στιγμή εμβόλιο είναι το 9-δύναμο που γίνεται σε 3 δόσεις. Χορηγείται με σκοπό να προστατέψει κατά των νοσημάτων που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού και περιλαμβάνουν πχ. διάφορες προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνους των γυναικείων γεννητικών οργάνων (τράχηλος μήτρας, αιδοίο και κόλπος), καρκίνους του πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Καλό είναι να ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν επιδρά σε άτομα που είχαν ήδη στο παρελθόν μια λοίμωξη ή νόσο σχετική με κάποιον από τους τύπους HPV του εμβολίου. Παρόλα αυτά, στα εν λόγω άτομα, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει έναντι των νοσημάτων που σχετίζονται με άλλους τύπους του ιού. Αφού εμβολιαστεί κάποιος, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα έναντι των 9 τύπων του HPV. Επιπρόσθετα, αν αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί, θα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλαδή και τις 3 δόσεις. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για γυναίκες αλλά και άνδρες έως 26 ετών με HIV λοίμωξη, καθώς και για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ) έως την ίδια ηλικία. Αν και η συνταγογράφηση του εμβολίου για τις παραπάνω κατηγορίες ήταν προβληματική, λόγω των ηλικιακών φίλτρων που είχαν εφαρμοσθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ηλεκτρονικό σύστημα, το θέμα προσφάτως έχει πια ομαλοποιηθεί. Παρόλα αυτά και επειδή εξακολουθεί να μπαίνει το κριτήριο του σεξουαλικού προσανατολισμού για τους ΑΣΑ έως 26 ετών για την πλήρη αποζημίωση του εμβολίου, η «Θετική Φωνή» ζητά να βρεθεί και να εφαρμοστεί εναλλακτική αιτιολόγηση της συνταγογράφησης για τους ίδιους με αντιστοίχιση στην ταξινόμηση ICD-10 (Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας), μια και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν θα έπρεπε να έχει θέση στο παρόν ζήτημα ενώ παράλληλα παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο στο Ath ή Thess Checkpoint!

Τα Checkpoint σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη κάνουν δωρεάν τεστ για HIV/ AIDS, Hep B και Hep C. Αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά! Περισσότερες πληροφορίες στο site: mycheckpoint.gr
Δες και αυτό!