Η Γερμανία εξετάζει τη νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης “γκέι θεραπείας” ή “θεραπεία μεταστροφής” σε ανήλικα άτομα και να την περιορίζει μόνο στα ενήλικα άτομα.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο οποίος είναι γκέι, δημοσίευσε τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση της κακοποιητικής και αντιεπιστημονικής αυτής πρακτικής που προσπαθεί να “μετατρέψει” τα ΛΟΑΤΚ άτομα σε στρέιτ ετεροκανονικά άτομα σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι ενήλικες θα μπορούν ακόμη να υποβληθούν στους κινδύνους τέτοιων “θεραπειών” , εκτός κι εάν εξαπατηθούν, εξαναγκαστούν ή απειληθούν να το κάνουν. Και άτομα ηλικίας 16 έως 18 ετών θα μπορούν να υποβληθούν σε “θεραπεία” αν, με κάποιον τρόπο, μπορούσαν να δείξουν ότι κατανοούν τις επιπτώσεις της.

Το να είσαι ΛΟΑΤΚ άτομο “δεν είναι ασθένεια” , δήλωσε ο Spahn στα γερμανικά μέσα. “Μια απαγόρευση στέλνει, επίσης, ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα σε όλους εκείνους που αγωνίζονται με την ομοφυλοφιλία τους: “Είσαι εντάξει ακριβώς όπως είσαι” , πρόσθεσε.

Εμείς, να πούμε στο σημείο αυτό ότι η θεραπεία μεταστροφής έχει καταδικαστεί ως αναποτελεσματική και επιβλαβής από κάθε σημαντική ομάδα υγείας των ΗΠΑ και από πολλές άλλες χώρες. Μελέτες δείχνουν ότι οδηγεί σε κατάθλιψη και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Στις ΗΠΑ, 18 πολιτείες έχουν εμποδίσει τους αδειούχους θεραπευτές από την υποκίνηση ανηλίκων σε τέτοιες πρακτικές, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις και κομητείες. Ακόμη διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας έχουν ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τέτοιου είδους πρακτικές, όπως για παράδειγμα η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ, η Αμερικανική Ψυχαναλυτική Ένωση, κα.

Αν το γερμανικό νομοσχέδιο γίνει νόμος, οι θεραπευτές που το θα παραβιάζουν θα αντιμετωπίζουν την ποινή της φυλάκισης για έναν χρόνο ή θα πληρώνουν πρόστιμο, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Το σχέδιο δε διευκρινίζει το ύψος του προστίμου. Το Κοινοβούλιο πιθανότατα θα ψηφίσει το νομοσχέδιο μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η εξέτασή του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η πρόταση έφερε διεθνή έπαινο. “Οι απαγορεύσεις οδηγούν, σε μεγάλο βαθμό, στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων που οδηγούν στην ύπαρξη μίας “θεραπείας μεταστροφής” , δήλωσε στην Thomson Reuters η Jessica Stern, εκτελεστική διευθύντρια της OutRight Action International. “Στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα ΛΟΑΤΚ άτομα δεν χρειάζονται μεταστροφή ή “θεραπεία” .”

Η Μάλτα, ο Εκουαδόρ, η Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο και η Ταϊβάν έχουν όλες εντάξει τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη “θεραπεία μεταστροφής” , σύμφωνα με την OutRight. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και κάποια μέρη του Καναδά εξετάζουν τέτοιες απαγορεύσεις.

Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα είναι απόλυτα αποπαθολογιοποιητικά ως προς τα ζητήματα ταυτότητας φύλου/σεξουαλικού προσανατολισμού