Με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων τρία queer ζευγάρια στέκονται μπροστά από τον φακό του περιοδικού, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αγάπης (και ορατότητας).

Διονυσία & Ευτυχία

QueerLove

Η Διονυσία και η Ευτυχία είναι δύο γυναίκες που τις ένωσε η αγάπη για τη μουσική. Γνωρίστηκαν μέσα από το συγκρότημα  (σ.σ. τις Concardes) στο οποίο συμμετέχουν. «Μέχρι και τα ονόματά μας ταιριάζουν, αφού κάνουν ομοιοκαταληξία», λέει γελώντας η 35χρονη Ευτυχία που ξεκινά να μου διηγείται το πώς γνωρίστηκαν. «Εγώ γνώριζα τον Μάνο (ο τρίτος του συγκροτήματος) με τον οποίο αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γκρουπ. Επειδή μας έλειπε ένα ακόμη άτομο για κιθάρα και φωνή, πρότεινε στη Διονυσία». «Εγώ τότε ήμουν στην Κύπρο», εξηγεί η 25χρονη Διονυσία. «Όταν γύρισα Ελλάδα, βρεθήκαμε όλοι μαζί και έτσι γνωριστήκαμε και φτιάξαμε το γκρουπ μας. Η Ευτυχία τότε, βρισκόταν σε μια άλλη σχέση αλλά την διεκδίκησα και όπως βλέπεις τα κατάφερα».

QueerLove

Η Διονυσία πέρα από μουσικός είναι και νηπιαγωγός, ενώ η Ευτυχία απασχολείται και με το dog walking. «Αγαπώ πολύ τα ζώα και χαίρομαι που μπορώ να κάνω και κάτι άλλο που αγαπώ γιατί με τη μουσική η επιβίωση είναι δύσκολη», τονίζει η Ευτυχία. Μιλώντας για δυσκολίες, τις ρωτώ για την ελληνική κοινωνία και για το πώς αποδέχεται ένα ομόφυλο ζευγάρι. «Δύσκολα» απαντά πρώτα Διονυσία. «Και το πρόβλημα της αποδοχής ξεκινά πρώτα από την οικογένεια, κυρίως αν έχεις μεγαλώσει στη επαρχία, όπως εγώ». Με αυτό συμφωνεί και η Ευτυχία τονίζοντας, ωστόσο, ότι η έλλειψη νομικού πλαισίου καθιστά την πραγματικότητα των queer ζευγαριών ακόμη πιο δύσκολη. «Δεν με καλύπτει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», εξηγεί. «Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα ζευγάρια και θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ακούω και κάποιους, ακόμη και μέσα στην κοινότητα, να λένε ότι τώρα έχουμε σύμφωνο και τέτοια. Εμάς αυτό δεν μας καλύπτει. Θέλουμε τα ίδια δικαιώματα».

QueerLove

Συζητάμε για το μέλλον και για το πώς το βλέπουν. «Ένα μέλλον στο οποίο είμαστε μαζί κάπου έξω από την Αθήνα σε ένα σπίτι κοντά στη φύση και πολλά ζώα», απαντά η Ευτυχία με τη Διονυσία να συμπληρώνει: «Πρώτη φορά μου γεννήθηκε η επιθυμία του να θέλω να κάνω παιδί. Θέλω μια οικογένεια. Οπότε θέλω να σκέφτομαι ένα μέλλον στο οποίο έχουμε πετύχει πέρα από όλους μας τους στόχους και όλα μας τα δικαιώματα».

Ζητάω να κλείσουμε την κουβέντα μας με ένα μήνυμα. Ένα δικό τους μήνυμα. «Η αγάπη είναι αγάπη, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο», μου απαντούν.

Μανώλης & Σίμος

QueerLove

Ο Μανώλης είναι 30 ετών και αυτοπροσδιορίζεται ως bigender (χρησιμοποιεί όλες τις αντωνυμίες) και pansexual. Τον περασμένο Αύγουστο γνώρισε τον 36χρονο Σίμο (αυτοπροσδιορίζεται ως pansexual) στο διαδίκτυο. «Γνωριστήκαμε μέσα από μια dating εφαρμογή», μου εξηγεί ο Σίμος με τον Μανώλη να συμπληρώνει: «Νιώσαμε κάτι από την πρώτη στιγμή που είδαμε ο ένας τον άλλον, για αυτό από την επόμενη κιόλας μέρα αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε. Έκτοτε είμαστε μαζί».

QueerLove

Και οι δύο ζουν στην Αθήνα, ανοιχτά. «Δεν ήταν πάντα εύκολο», εξηγεί ο Σίμος. «Το σημαντικότερο είναι όμως να αποδεχθείς εσύ τον εαυτό σου. Αν τα καταφέρεις, δεν σε νοιάζει πλέον τι θα πουν οι άλλοι». Το θέμα της αποδοχής σχολιάζει και ο Μανώλης, ο οποίος μεγάλωσε στην επαρχία, που όπως επισημαίνει «τα πράγματα εκεί είναι αρκετά πιο δύσκολα». Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο ίδιος είχε σύμμαχο την αδερφή του, η οποία ήταν ανέκαθεν υποστηρικτική.

QueerLove

Τους ρωτάω για τα όνειρα που έχουν ως ζευγάρι. «Το όνειρό μας είναι να κάνουμε οικογένεια», μου απαντούν και οι δύο. Μου ξεκαθαρίζουν όμως, ότι προς το παρόν δεν βλέπουν το όνειρό τους αυτό να εκπληρώνεται στην Ελλάδα. «Είμαστε σε πολλά πράγματα πίσω ως χώρα. Ένα σύμφωνο υπάρχει και αυτό κουτσουρεμένο. Όταν όμως έχεις αποφασίσει να κάνεις κάτι και κάποιος σου στερεί το δικαίωμα να το κάνεις, πρέπει να κοιτάξεις τις εναλλακτικές σου», εξηγούν. «Ως ζευγάρι έχουμε συζητήσει αρκετέ φορές για γάμο και παιδιά, όπως έχουμε συζητήσει και για το πού μπορούμε να πάμε ώστε να έχουμε αυτό το δικαίωμα. Γιατί αν συνεχίσει το πράγμα έτσι στην Ελλάδα θα αναγκαστούμε να φύγουμε, αν και δεν το θέλουμε».

Ημέρα των ερωτευμένων και τους ζητώ να στείλουν το δικό τους μήνυμα (προκείμενου να κλείσουμε την κουβέντα μας αισιόδοξα). Αφού το σκέφτονται κάπως αποφασίζουν να απαντήσουν μαζί. «Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη και στον έρωτα χωρίς όρια», μου λένε και χαμογελούν!

 Εμμανουέλα & Φαίη

QueerLove

Η Εμμανουέλα είναι 28 χρόνων και αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary (προς το παρόν χρησιμοποιεί θηλυκές αντωνυμίες). Πριν τέσσερις μήνες γνώρισε στο Badoo, ένα κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών, τη 29χρονη Φαίη. «Με το που ξεκινήσαμε να μιλάμε ενθουσιάστηκα αμέσως μαζί της», λέει η Εμμανουέλα φέρνοντας στο μυαλό της την πρώτη τους επικοινωνία. «Να φανταστείς, στην πρώτη μας συνομιλία της έγραψα ότι την παντρεύομαι τώρα και εκείνη μου απάντησε “why not”». «Από την πρώτη στιγμή η Εμμανουέλα με έκανε να αισθάνομαι 100% ο εαυτός μου», συμπληρώνει η Φαίη δίνοντάς μας περισσότερες πληροφορίες για τη στιγμή που βρέθηκαν για πρώτη φορά από κοντά. «Εγώ τότε δούλευα σεκιούριτι στο Ξυλόκαστρο. Μια μέρα με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι έρχεται να με δει με μια φίλη της. Της είπα που βρισκόμουν». «Με το ειδωθήκαμε αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε» θυμάται και η Εμμανουέλα. «Έκτοτε είμαστε μαζί. Από την αρχή σε απόσταση. Μετά από λίγο όμως, γιατί δεν άντεχα και με τη δουλειά που κάνει, μετακόμισε μαζί μου».

QueerLove

Σε λίγες μέρες σκοπεύουν να επισημοποιήσουν τον γάμο τους, αφού διοργανώνουν μια τελετή στην οποία θα υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης. Τις ρωτώ για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει ως queer ζευγάρι. «Με την Εμμανουέλα νιώθω 100% ο εαυτός μου», απαντά η Φαίη. «Κάποτε με πείραζαν οι αντιδράσεις του κόσμου, σε σχέση με τη σεξουαλικότητά μου. Θυμάμαι στην παλιά μου δουλειά έναν πελάτη που ήθελε να σταματήσει τη συνεργασία επειδή ήμουν λεσβία. Πάλι καλά που εργοδότης μου ήταν καλός. Τώρα δεν με νοιάζει. Το μόνο που νοιάζει είναι η Εμμανουέλα». «Και εγώ έχω ακούσει πολλά», τονίζει και η Εμμανουέλα. «Όπως αυτό το κλασικό “δεν έχεις βρει τον κατάλληλο άνδρα να σε κάνει γυναίκα” μέχρι “ότι δε φαίνεσαι λεσβία”. Πάντοτε, όμως, ήμουν πολύ εντάξει με το εαυτό μου, οπότε τα προσπέρασα εύκολα».

QueerLove

Και οι δύο θέλουν κάποια στιγμή να κάνουν παιδιά, ώστε να μεγαλώσουν την πολύχρωμη οικογένειά τους. «Ούτε που ξέρουμε τι θα πρέπει να περάσουμε, για να το καταφέρουμε», σχολιάζει με αγανάκτηση η Φαίη. Εκείνη τη στιγμή σηκώνει το χέρι της, στο οποίο έχει κάνει τατουάζ μια φράση στα Αγγλικά. Της ζητάω να μου τη διαβάσει. «I live the life that I choose. Αυτό είναι ένα μήνυμα για τον εαυτό μου, αλλά και για όσα άτομα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη». Ζητάω και από την Εμμανουέλα να πει το δικό της. «Nα μην φοβόμαστε και να ακούμε πάντα την καρδιά μας», μου λέει κοιτώντας στα μάτια τη Φαίη.


Φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης, (H φωτογράφισή πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Dave Red Athens.)


Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!