Πρόσκληση για συμμετοχή σε δημιουργία ομάδας κατά των σωματικών διακρίσεων (χονδροφοβία)

30/06/2016

Κάλεσμα για τη δημιουργία ομάδας κατά των σωματικών διακρίσεων (χοντροφοβία) απεύθυνε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, o ακτιβιστής και υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας “Πολύχρωμο Σχολείο”, Αβραάμ Βροχίδης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, στις 18:00 και θα υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής μέσω skype.  Για πληροφορίες σχετικά με τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί, επικοινωνήστε με τον Αβραάμ στο [email protected] ή βρείτε τον στο προσωπικό προφίλ του στο Facebook. 

Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση: 

Επειδή κάποια άτομα εδώ μέσα αντιδρούν αδικαιολόγητα και ανεξέλεγκτα όσον αφορά τη χονδροφοβία που βιώνουμε τα παχουλά άτομα και φροντίζουν να συμβάλλουν και τα ίδια σε αυτό, έχω να αναφέρω κάποια περιστατικά που έχουν συμβεί σε μένα τον ίδιο.
1. Κάποια άτομα δεν πιστεύουν ότι έχεις ίσα δικαιώματα με τα αδύνατα, εκφράζοντας ανοιχτά απόψεις όπως: α. ‘είναι ακραίο να βγεις στο pride shirtless και να δείχνεις τη διατροφική σου διαταραχή‘, β. ‘δες πώς έχεις κάνει το σώμα σου, μοιάζει με γέρου‘, γ. ‘θα βγεις εσύ με αμάνικο έξω; εδώ εγώ δε φοράω αμάνικα‘ και δ. ‘άσε τις γυμνές φωτογραφήσεις και χάσε κανένα κιλό, γιατί γίνεσαι ρεζίλι‘ (πείτε μου μόνο αν έχω δικαίωμα να βγω στη θάλασσα για να ξέρω)
2. Στα site γνωριμιών ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχτείς κριτική για τα κιλά σου όπως: α. ‘χάσε πρώτα 20 κιλά και μετά μιλάμε‘, και β. ‘τόσο όμορφο παιδί, γιατί δε χάνεις κάνα κιλό;‘ (μου έχει τύχει να μου το πουν και μετά από σεξ)
3. Κάποιες φορές όμως δε μένουν σε απλή κριτική και τα σχόλια γίνονται απαράδεκτα και άκρως κακοποιητικά όπως: α. ‘έχεις θράσος που μιλάς σε γυμνασμένο‘ και β. ‘όταν πεθάνεις, θα είσαι η χαρά των σκουληκιών! θα έχουν να φάνε πολύ πράμα‘. Στα περιστατικά αυτά προς μεγάλη μου έκπληξη υπήρξαν άτομα που είναι ‘φιλαράκια’ εδώ στο facebook, τα οποία ένιωσαν την ανάγκη να υποστηρίξουν ότι είναι θέμα γούστου η σεξουαλική απόρριψη λόγω κιλών -κάτι που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ- και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τον τρόπο που εκφράστηκε η απόρριψη αυτή. Το είχαν ρίξει μάλιστα στο γεγονός ότι μπορεί να με πληγώνει μία τέτοια απόρριψη και έπρεπε εγώ να αποδείξω ότι αυτό δεν ισχύει, ειδικά όταν περισσότερες είναι οι επιτυχίες που έχω από τις απορρίψεις (δικαιολογούμε το θύτη, κατηγορούμε το θύμα, βλ. περιπτώσεις βιασμού ‘εσύ προκάλεσες’)
Δυστυχώς υπάρχουν άτομα που δε μπορούν να παραδεχτούν ότι ζούμε σε μία χονδροφοβική κοινωνία που προάγει ως υγιές και ιδανικό το γυμνασμένο αρτιμελές σώμα, προβάλλοντας σε κάθε διαφήμιση στην τηλεόραση και σε κάθε περιοδικό τέτοιου είδους πρότυπα, ενώ χαλάει την αισθητική τους και νιώθουν ότι απειλούνται, όταν βγαίνει στη δημοσιότητα ή στο δρόμο κάτι διαφορετικό, όπως το ίδιο γίνεται και όταν φιλιέται δημόσια ένα γκέι ζευγάρι ή περπατάει ένα αγόρι με φόρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ίδια αυτά άτομα δεν έχουν αντιμετωπίσει τα δικά τους κόμπλεξ και κάνουν προβολή αυτών πάνω σε άλλα άτομα.
Επιπλέον, κάποια λίγα -πάλι καλά- άτομα έρχονται να μου δείξουν ότι όλα είναι στο μυαλό μου, γράφοντας σχόλια όπως α. ‘δεν υπάρχει χονδροφοβία γύρω μας, μόνος σου εκτίθεσαι και θυματοποιείσαι‘, β. ‘μάλλον έχεις μεγάλο κόμπλεξ με τα κιλά σου ο ίδιος‘ και γ. ‘γιατί νομίζω ότι κάθε φορά μετά μπαίνεις κάτω από την κουβέρτα σου και κλαις αγκαλιά με το αρκουδάκι σου;‘. Καλό είναι να ακούμε τι έχει να μας πει ο άλλος και πώς βιώνει κάτι και όχι να τον αμφισβητούμε. Αν δεν είσαι χονδρό άτομο, δε μπορείς να νιώσεις τι βιώνει ένα χονδρό άτομο, οπότε αφήστε με να ξέρω λίγο καλύτερα τι είναι, αν υπάρχει και πότε βιώνω χονδροφοβία.
Θέλω ακόμη να επισημάνω κάτι που θεωρώ σημαντικό: Όταν βρίσκεις το θάρρος να μιλήσεις για κάτι δημόσια, σημαίνει ότι είτε το έχεις λύσει είτε ότι δε σε επηρεάζει πια καθόλου και προσπαθείς να τραβήξεις κι άλλα άτομα που ίσως έχουν βιώσει το ίδιο με σένα, ώστε να καταφέρεις να τα βοηθήσεις να νιώσουν κι αυτά το ίδιο δυνατά. Ναι, κάποτε είχα μεγάλο κόμπλεξ με το σώμα μου, κάτι που η κοινωνία -και όταν λέμε κοινωνία εννοούμε ανθρώπους, συμμαθητές, συντρόφους, οικογένεια- με έκανε να αποκτήσω, αλλά πλέον δε θα καταφέρεις να με λυγίσεις με οποιοδήποτε κακοποιητικό σχόλιό σου.
Αυτό που με στεναχωρεί και με κουράζει είναι ότι εγώ μόνος μου πρέπει να μάθω στα άτομα που κάνουν τέτοιου είδους κακοποιητικά σχόλια τι είναι χονδροφοβία και πώς μπορούν τα σχόλια αυτά να επηρεάσουν κάποιο άτομο που νιώθει άβολα με τα κιλά του. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, οποιοδήποτε άτομο ενδιαφέρεται ή/και έχει βιώσει διάκριση λόγω του τύπου σώματός του ή/και νιώθει ή έχει νιώσει στο παρελθόν ντροπή, επειδή το σώμα του δεν είναι όπως θα το ήθελαν οι διαφημιστικές εταιρίες, το προσκαλώνα δημιουργήσουμε μαζί μια body positive ομάδα κατά των σωματικών διακρίσεων με σκοπό την ενδυνάμωση των ατόμων που συμμετέχουν, την καταγραφή σχετικών περιστατικών και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση αυτών.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε για το σώμα που έχουμε και οφείλουμε να το δείχνουμε παντού.

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!