Τα dating apps δεν αλλάζουν απλώς τον τρόπο με τον οποίο βρισκόμαστε, αλλά και τη θεμελιώδη φύση των κοινωνικών μας δικτύων εν γένει.

Σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν το online dating, ο τρόπος που αναζητούμε την αγάπη (και την αχαλίνωτη επιθυμία) συνδέει τις κοινότητες με εντελώς καινοφανείς τρόπους, διασπώντας τα όρια και ίσως ακόμη δημιουργώντας ισχυρότερες μακροχρόνιες σχέσεις.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούσαν με ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα και μια χειραψία, αντί για ένα κλικ.

Αυτό άρχισε να αλλάζει στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ιστοσελίδες, όπως το Match.com, προσάρμοσαν τις παραδοσιακές αγγελίες με την ευκολία του διαδικτύου.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία site και apps που ταιριάζουν στις προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής, τη σεξουαλικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, από το Tinder και το Bumble, μέχρι το OKCupid και το eHarmony.

Οποιοδήποτε στίγμα που μπορεί να υπήρχε για το online dating εξαφανίζεται σιγά σιγά με τα χρόνια. Το 15% των Αμερικανών δηλώνουν, ότι έχει χρησιμοποιήσει το online dating, ενώ το 5 % από εκείνους που είναι παντρεμένοι ή έχουν δεσμευτεί μακροχρόνιες σχέσεις δηλώνουν, ότι γνώρισαν τη σύζυγό τους online.


Η αγάπη στην ψηφιακή εποχή

Όχι μόνο η ψηφιακή τεχνολογία έκανε το dating πιο εύκολο για τους αισιόδοξα ρομαντικούς, αλλά συλλέχθηκαν χρήσιμα δεδομένα, που οι ερευνητές μπορούσαν να αξιοποιήσουν για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι οικονομολόγοι Josue Ortega από το Πανεπιστήμιο του Essex και Philipp Hergovich από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ήθελαν να μάθουν, πώς η άνοδος του ψηφιακού dating έχει επηρεάσει τη φύση της κοινωνίας.

Η κοινωνία μπορεί να μοντελοποιηθεί ως ένας ιστός διασυνδεδεμένων κόμβων, όπου τα άτομα είναι οι κόμβοι κι οι σύνδεσμοι περιγράφουν πόσο καλά γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στενά με περίπου 100 κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των στενών φίλων και της οικογένειας. “Αυτοί οι αδύναμοι δεσμοί χρησιμεύουν ως γέφυρες μεταξύ της ομάδας των στενών μας φίλων και των άλλων ομάδων στις οποίες ανήκουμε, επιτρέποντάς μας να συνδεθούμε με την παγκόσμια κοινότητα” , ανέφεραν οι Ortega και Hergovich στο MIT Technology Review.

Ακόμα και πριν από λίγες δεκαετίες, οι περισσότερες νέες συνδέσεις αφορούσαν σε ένα ή δύο άλματα μόνο μακριά μέσα σε ένα υπάρχον δίκτυο. Αυτό δεν ισχύει πια.
Οι συνδέσεις μεταξύ των ομοφυλοφίλων ζευγαριών στο ψηφιακό dating έχουν φτάσει στα ύψη. “Οι gay άνδρες, που συναντώνται στο διαδίκτυο τείνουν να είναι εντελώς άγνωστοι” , λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη αυτή τη στιγμή διατίθεται ηλεκτρονικά στο arxiv.com, οπότε δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρη διαδικασία αξιολόγησης.

Πηγή: futurism.com, by Science Alert, Mike McRae