Πώς μια αμερικανική ακροδεξιά ομάδα επηρεάζει τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικές στην Αφρική

31/05/2024
από
Μια αμερικανική οργάνωση κατά της πορνογραφίας έχει συμβουλεύσει, προωθήσει και υποστηρίξει αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και πολιτικούς στην Ουγκάντα, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του κυβερνώντος κόμματος και ενός σφοδρά ομοφοβικού ιδρυτή μιας «μιλιταριστικής» χριστιανικής κατασκήνωσης για αγόρια.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (NCOSE) με έδρα την Ουάσιγκτον και τα παρακλάδια και τις θυγατρικές του – που βασίζονται σε έγγραφα, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις – εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις αποποίησης του ιστορικού του σχετικά με τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ θέσεις του, καθώς και για τον ρόλο του στην ψήφιση ομοτρανσφοβικών νόμων από το κοινοβούλιο της Ουγκάντας – οι οποίοι είναι από τους πιο σκληρούς παγκοσμίως.

Περιπλέκει επίσης τις προσπάθειες του NCOSE να υποβαθμίσει τις θρησκευτικές του συνδέσεις και την ιστορία του στη χριστιανική Δεξιά, προκειμένου να ασκήσει πιο έγκυρη επιρροή στους φορείς χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Το Guardian επικοινώνησε με το NCOSE για σχόλια. Ένας εκπρόσωπος απάντησε με έναν σύνδεσμο, που οδηγεί σε μια δήλωση του Δεκεμβρίου 2023, στην οποία η οργάνωση παραδέχθηκε «στιγμές στην ιστορία της οργάνωσής μας πριν από την αλλαγή ηγεσίας μας το 2011, όταν έγιναν σχόλια που ήταν πράγματι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», αλλά μίλησε για μια «δέσμευση να υπηρετούμε, να εξυψώνουμε και να σεβόμαστε όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

Οι προσπάθειες του NCOSE για την εδραίωσή της στην Ουγκάντα συνεχίζονται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με το υλικό στον ιστότοπο του ίδιου του κέντρου. Μια ανάρτηση στο ιστολόγιο τον Οκτώβριο του 2015 αναφέρει τις δραστηριότητες της εβδομάδας «White Ribbon Against Pornography» (Wrap) που χρηματοδοτεί το NCOSE στη χώρα και αναφέρει ότι αυτή είναι η δεύτερη ετήσια εκστρατεία WRAP.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Συνασπισμού για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης (Cese) στην Αφρική το 2022, το NCOSE είχε κάνει αρκετά για να προσελκύσει εξέχουσες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ φωνές από την Ουγκάντα και άλλα αφρικανικά έθνη, καθώς και άλλες αμερικανικές οργανώσεις που προωθούν μια αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα στην Αφρική.

Πέρυσι ο Opendi, υπουργός στην κυβέρνηση του κόμματος «Εθνικό Κίνημα Αντίστασης» (NRM), δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι «πρέπει να ευνουχιστούν», ώστε να μην μπορούν να «συνεχίσουν την ομοφυλοφιλία» στη φυλακή. Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ψήφιση του πιο σκληρού αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου στον κόσμο.

Μια άλλη ομιλήτρια στο εν λόγω συνέδριο ήταν η Sharon Slater, πρόεδρος του «Family Watch International» (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Οικογένειας – FWI), το οποίο το Southern Poverty Law Center (SPLC) χαρακτηρίζει ως ομάδα μίσους.

Σύμφωνα με το SPLC, ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμός της Slater έχει επικεντρωθεί στην Αφρική και στην αντιμετώπιση των προσπαθειών του ΟΗΕ για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων. Στην πορεία έχει «σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια με σφοδρά αντί-γκέι ακτιβιστές της Αφρικής».

Σε ένα άλλο συνέδριο στο Λάγος της Νιγηρίας, το 2012, η Slater φέρεται να είπε στους συνέδρους ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι « πλασματικά».

Οι άλλοι δεσμοί του NCOSE στην Ουγκάντα περιλαμβάνουν το The Boys’ Mentorship Programme (Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Αγοριών – BMP), το οποίο διευθύνει ο Godfrey Kuteesa και το οποίο καταγράφει ως «Οργανισμό-εταίρο» στον ιστότοπό του. Το NCOSE συνεργάζεται με τον Kuteesa εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και τον παρουσίασε σε ανάρτησή της το 2015.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Kuteesa δημοσίευσε ένα βίντεο στο X (πρώην Twitter) που τον έδειχνε να βάζει τα αγόρια στο στρατόπεδο εκπαίδευσης να φωνάζουν τέσσερις φορές «ένας άνδρας παντρεύεται μια γυναίκα», προτού τους φωνάξει «Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος».

Άλλοι γύρω από το NCOSE έχουν σχέσεις με ακραία στοιχεία της χριστιανικής Δεξιάς: ο γενικός σύμβουλος Benjamin Bull ήταν διευθυντής της Alliance Defending Freedom πριν ενταχθεί στο NCOSE το 2019, και ο Hadley Arkes, που αναφέρεται ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NCOSE, είναι υποστηρικτής των «θεραπειών» μεταστροφής.

Πηγή: The Guardian
Δες και αυτό!