Σύμφωνα με το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης του ΕΚΑΒ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες, στον διασώστη μοτοσικλετιστή.

Πόρισμα ΕΚΑΒ, υπόθεση Ζακ
Πόρισμα ΕΚΑΒ, υπόθεση Ζακ

Σύμφωνα με το flash.gr που μεταφέρει τις πληροφορίες:

Το πόρισμα, όσο και η πειθαρχική δίωξη, που ακολούθως ασκήθηκε από τη διοίκηση του Κέντρου, κατά του εργαζομένου του, παραμένουν τους τελευταίους οκτώ μήνες καταχωνιασμένα στα συρτάρια του ΕΚΑΒ. Η ΕΔΕ, που άργησε λίγο, διατάχθηκε τελικά στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 από τον Παναγιώτη Α. Τζανετή, όταν ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ανέλαβε πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος κίνησε και την πειθαρχική δίωξη εναντίον του διασώστη. Μέχρι στιγμής, η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, παρόλο που η διαδικασία είναι απλή, αφού το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πειθαρχικό όργανο του Κέντρου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, από το σημείο όπου οι δύο πολίτες έχουν λιντσάρει τον Ζακ Κωστόπουλο διέρχεται ο διασώστης του ΕΚΑΒ. Η περιοχή είναι ο τομέας ευθύνης του. Σταματάει λόγω της φασαρίας, κατεβαίνει από τη μηχανή του, παίρνει τη βαλίτσα του και κατευθύνεται προς το Ζακ. Επεμβαίνει αυτοβούλως, χωρίς να έχει εντολή από το κέντρο. Ενημερώνει από τον ασύρματο το ΕΚΑΒ, ότι στην οδό Γλάδστωνος υπάρχει τραυματίας και ζήτα ασθενοφόρο, αφού δεν μπορεί να κάνει διακομιδή. Ξεκινάει την περίδεση του κεφαλιού του Ζακ, που έφερε θλαστικό τραύμα. Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Ζακ ανακτά τις αισθήσεις του και με ένα κομμάτι γυαλί κινείται προς το μέρος του διασώστη.

Επεμβαίνουν οι άνδρες της ομάδας «Ζ». Ο διασώστης κάνει πίσω ως οφείλει, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ. Μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του μόνο όταν του το επιτρέψει η αστυνομία. Ένας αστυνομικός με γκλοπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται. Στο σημείο φτάνουν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί. Οκτώ ή δέκα στον αριθμό.Το δεύτερο λιντσάρισμα λαμβάνει χώρα. Ο Ζακ είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό. Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δερματικό.

Ο διασώστης μοτοσικλετιστής επιστρέφει στον αιμόφυρτο ακινητοποιημένο Ζακ. Κι εδώ ξεκινούν, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ του ΕΚΑΒ, οι ευθύνες του διασώστη. Κρίνει πως ο Ζακ είναι νεκρός δεν κάνει ανάληψη και επιπλέον αποτρέπει και το πλήρωμα του ασθενοφόρο,υ που έχει φτάσει πλέον στο σημείο, από το να παράσχει τις τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε ένας άνθρωπος μπροστά στο διασώστη κι εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάνηψης. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ. Ο Ζακ στερήθηκε κάποιες -όποιες- πιθανότητες είχε να επανέλθει, να ζήσει. Από έναν, κατά γενική ομολογία καλό υπάλληλο του ΕΚΑΒ, μέλος της επίλεκτης ομάδας των διασωστών μοτοσικλετιστών, με πλήρη κατάρτιση, από τον οποίο περιμένει κανείς τουλάχιστον να κάνει τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του Κέντρου, δηλαδή να προχωρήσει στη διαδικασία ανάνηψης.

Ας σημειωθεί ότι η ανάνηψη πραγματοποιείται από διασώστες του ΕΚΑΒ σε ανθρώπους που ανασύρονται από ποτάμια ή λίμνες ύστερα από ώρες ή και μέρες. Διότι, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΚΑΒ, όλοι είναι εν δυνάμει διασωζώμενοι. Μετά το δεύτερο λιντσάρισμα των αστυνομικών ο Ζακ δεν έχει σφυγμό, έχει πάθει ανακοπή, λέει το πόρισμα της ΕΔΕ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, δε ζητάει κάνεις από τον διασώστη να εκφράσει γνώμη, ή να προχωρήσει σε κρίση, αν ο διασωζόμενος είναι νεκρός ή όχι. Οι γνώμες και οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας του, τα οποία του ζητούν να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: Ανάνηψη. «Δεν υπάρχει κανένας άρρωστος χαμένος» διδάσκονται οι διασώστες. Σύμφωνα με το πόρισμα, η πειθαρχική ευθύνη του διασώστη είναι αδιαμφισβήτητη. Η δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη παραπομπή του σε δίκη, χωρίς όμως ο Εισαγγελέας να έχει το πόρισμα στα χέρια του. Και η εφημερίδα των Συντακτών καταλήγει θέτοντας κάποια ερωτήματα: Γιατί παρατηρείται αυτή η ολιγωρία από την πλευρά της νέας διοίκησης του ΕΚΑΒ στην οποία «έπεσε» η πειθαρχική δίωξη του διασώστη; Γιατί εδώ και 8 μήνες, δεν έχει τελεσιδικήσει το πόρισμα της ΕΔΕ.

101.146 υπογραφές απ΄όλο τον κόσμο για τον Ζακ