Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, που είναι Πολωνοί πολίτες, και που έχουν παντρευτεί νόμιμα σε άλλες χώρες, είναι πλέον αναγνωρισμένοι.

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Πολωνίας αποφάσισε υπέρ της αναγνώρισης των γάμων ομοφύλων Πολωνών πολιτών, που είναι νόμιμα παντρεμένες/οι σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Rainbow Europe, η Πολωνία κατατάσσεται ως η χειρότερη χώρα για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δύο συνεχόμενα χρόνια. Αυτό έγινε εμφανές με την αύξηση της εχθρότητας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα. Ακόμη και με αυτά τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία, η κουήρ πολωνική κοινότητα, όμως, σήμερα γιορτάζει τη νέα της νίκη σχετικά με τους γάμους.

Το άρθρο του πολωνικού Συντάγματος που ήταν προς συζήτηση, αναφέρει: «Ο γάμος, ως ένωση άνδρα και γυναίκας, καθώς και η οικογένεια, η μητρότητα και η γονεϊκότητα, τίθενται υπό την προστασία και τη φροντίδα της Δημοκρατίας της Πολωνίας.»

Άτομα που αντιτίθενται στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Πολωνία υποστήριξαν ότι το άρθρο αναφέρεται αυστηρά στον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αλλά σύμφωνα με το Notes From Poland, «πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι -το άρθρο- θέτει τέτοιους γάμους μόνο υπό την προστασία και τη φροντίδα του κράτους, χωρίς να απαγορεύονται άλλα είδη γάμου ή ενώσεων.»

Το εν λόγω άρθρο αναφέρθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, από τους Jakub Kwieciński και Dawid Mycek, δύο δημοφιλείς influencers, που είναι ανοιχτά γκέι, και αγωνίζονται για την αναγνώριση του γάμου εδώ και πέντε χρόνια. Ο Kwieciński και ο Mycek παντρεύτηκαν στην Πορτογαλία, αλλά ο Κυβερνήτης της Μαζόβια τους αρνήθηκε το δικαίωμα να αναγνωριστεί νόμιμα ο γάμος τους στη χώρα καταγωγής τους. Μετά από χρόνια αμφισβήτησης της υπόθεσής τους σε κατώτερο δικαστήριο, η απόφαση της Πέμπτης σημαίνει ότι το ζευγάρι μπορεί επιτέλους να γιορτάσει την επίσημη οικογενειακή του κατάσταση «εγγράφως».

 Αν και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα έχουν υποφέρει από συντηρητικές αντιδράσεις στην κατεξοχήν καθολική χώρα, η πλειοψηφία του έθνους είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και να αποδεχθεί τα δικαιώματα του γάμου και της ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειας. Σύμφωνα με μια έρευνα του Miłość Nie Wyklucza (Η αγάπη δεν αποκλείει), το 56% των Πολωνών πιστεύει ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να είναι νόμιμος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, και το 65% είπε ότι αισθάνεται πως ο «βιολογικός γονέας που μεγαλώνει ένα παιδί με την/τον ομόφυλη/ο σύντροφό της/του» ταιριάζει στον ορισμό της οικογένειας.

Αυτή είναι μάλλον η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση στην Πολωνία στην οποία πρωταγωνιστεί ένα γκέι ζευγάρι