Πόλη στο Μεξικό επιβάλει πρόστιμο σε όποιον ερμηνεύει μισογυνικά τραγούδια

114
Οι Αρχές της μεξικάνικης πόλης Τσιουάουα προχώρησαν στην απαγόρευση τραγουδιών που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, επικαλούμενες τα υψηλά επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το μέτρο στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Marco Bonilla, ο οποίος δήλωσε ότι τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση θα κυμαίνονται από 674.000 πέσος έως 1,244 εκατομμύρια πέσος (περίπου 40.000 – 74.000 δολάρια).

“Η βία κατά των γυναικών έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να θεωρηθεί πανδημία”, δήλωσε ο Bonilla σε ανάρτηση του στο Facebook, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 70% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης στην πόλη αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία, ιδίως κατά των γυναικών.

“Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό και επίσης δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα. Ο νόμος απαγορεύει την εκτέλεση τραγουδιών που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, καθώς και τις διακρίσεις, την περιθωριοποίηση ή τον αποκλεισμό τους“, δήλωσε ο Bonilla.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθούν στο Instituto Municipal de Mujeres, έναν οργανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζεται για την ισότητα των φύλων, καθώς και σε ένα τοπικό καταφύγιο γυναικών.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η δημοτική σύμβουλος Paty Ulate δήλωσε ότι οι πολίτες της πόλης “έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς βία”. Στην πολιτεία Τσιουάουα έχουν σημειωθεί 24 γυναικοκτονίες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού.

Δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος και οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν συγκεκριμένα καλλιτέχνες που θα στοχοποιηθούν. Ωστόσο, μουσικά είδη όπως το reggaeton, που έγινε δημοφιλές από καλλιτέχνες όπως ο Bad Bunny, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος των τραγουδιών που δεν θα επιτρέπονται, αφού δέχθηκαν επικρίσεις λόγω των σεξιστικών στίχων.

Τα narcocorridos και corridos tumbados, είδη εγχώριας μεξικανικής μουσικής που συνδέονται με τη βία και το εμπόριο ναρκωτικών, θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν. Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες περιλαμβάνουν τους Peso Pluma και Natanael Cano.

Η απαγόρευση στην Τσιουάουα έρχεται περίπου ένα μήνα αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador επέκρινε τα corridos tumbados για την προώθηση της βίας και της χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν θα απαγόρευε το είδος. Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές αρχές στην Τσιουάουα έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε περιορισμούς των μουσικών παραστάσεων.

Το 2012, η πόλη απαγόρευσε το δημοφιλές μεξικανικό συγκρότημα Los Tigres del Norte αφού το συγκρότημα έπαιξε τρία τραγούδια που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως narcocorridos. Στους διοργανωτές της εκδήλωσης επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 20.000 πέσος.