Κάθε χρόνο το Spartacus World κυκλοφορεί τον δείκτη του Gay Travel, γιατί δε μπορείτε να γνωρίζετε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, κι είναι δύσκολο να γνωρίζετε τη στάση και τις πολιτικές των διάφορων χωρών απέναντι στα LGBTI άτομα. Ειδικά όταν ταξιδεύετε.

Μία εκτεταμένη βάση δεδομένων κατατάσσει κάθε χώρα με βάση 14 διαφορετικά κριτήρια. Ανάλογα με τον αριθμό των βαθμών που συγκεντρώνουν είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, ο συνολικός αριθμός προσδιορίζει τη θέση τους στην κατάταξη.

Πέντε κατηγορίες είναι:
Νομοθεσία κατά των διακρίσεων
Γάμος/Σύμφωνο Συμβίωσης
Τεκνοθεσία
Δικαιώματα των τρανς ατόμων
Ισότητα στην ηλικία συγκατάθεσης

Οι υπόλοιπες κατηγορίες που συγκεντρώνουν αρνητικές επιρροές:
Θρησκευτική επιρροή
Περιορισμοί στον τομέα του ιού του HIV
Οι αντι-LGBT νόμοι
Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη
Το Pride απαγορεύεται
Οι πολίτες της χώρας είναι εχθρικοί
Δίωξη
Δολοφονία
Θανατική Ποινή

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που το Spartacus έλαβε υπόψη του τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Αξιολογήθηκαν 197 διαφορετικές χώρες και μέρη.

Ο Καναδάς και η Σουηδία συγκέντρωσαν για πρώτη φορά με 10 μονάδες η καθεμία την 1η θέση.

12 χώρες συγκέντρωσαν από 9 βαθμούς, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία.

Τη χειρότερη θέση χωρίς καμία έκπληξη κατέλαβε η Τσετσενία με -16 βαθμούς. Η πρόσφατη βία κατά των LGBTI οδήγησε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλία και των ΗΠΑ, να καταδικάσουν τις ενέργειες αυτές στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΗΠΑ έπεσαν πέντε θέσεις, αγγίζοντας μόλις την 34η θέση, σε σχέση με την 39η που είχαν το περασμένο έτος. Η Βραζιλία σημείωσε επίσης χειρότερη επίδοση από ό, τι το προηγούμενο έτος, «λόγω των πολυάριθμων δολοφονιών gay, λεσβιών και τρανς ατόμων» .

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση, με 2 βαθμούς: έναν για τον αντιρατσιστικό νόμο, έναν για το σύμφωνο συμβίωσης, έναν για την ισότητα στην ηλικία συγκατάθεσης και μείον έναν βαθμό για την επιρροή της θρησκείας.