Ραντεβού για εμβόλιο μπορούν να κλείνουν από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr, μεταξύ άλλων και τα άτομα που ζουν με τον HIV. Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δείκτη CD4 μικρότερο του 200. Αυτό ανακοίνωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι υπόλοιποι φορείς HIV ανήκουν στη μεθεπόμενη ομάδα που θα λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα εναντίον της νόσου Covid-19.

Κατά την τοποθέτησή της, η κυρία Θεοδωρίδου, είπε τα εξής: Η προτεραιοποίηση για το εμβόλιο στηρίχθηκε σε επιστημονικές μελέτες που:

α) έγιναν το χρόνο που έχουμε ζήσει με την επιδημία του Covid και

β) εκτιμούν τον σχετικό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από κορονοϊό.

Ομάδες υψηλού κινδύνου που θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο

Μετά, λοιπόν, από τις ομάδες με το βασικό κριτήριο της ηλικίας που έχει αποδειχθεί ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου και τον εμβολιασμό των πρώτων ομάδων των ηλικιωμένων, με την πάροδο τώρα του χρόνου φτάνουμε στο σημείο που επίκειται η έναρξη της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα με λίαν αυξημένο κίνδυνο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Θα αναφερθώ στις ομάδες επιγραμματικά που περιλαμβάνει αυτή η κατηγορία των ασθενών. Και να τονίσω ότι ο εντοπισμός των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο απαιτεί τη συνεργασία πολλών ανθρώπων, πολλών ειδικών. Δεδομένου ότι στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται:

  • με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση,
  • από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων,
  • από τον ατομικό φάκελο υγείας,
  • τη συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και
  • με την αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων, αλλά και των φαρμάκων.

Νοσήματα που δίνουν προτεραιότητα για το εμβόλιο

Τα νοσήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου θα βρίσκονται αναρτημένα και στο emvolio.gov.gr.

Η πρώτη ομάδα των νοσημάτων υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με μεταμόσχευση. Υπάρχουν άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

Καρκινοπαθείς

Μια τέταρτη κατηγορία νοσήματος είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, ο καρκίνος του συμπαγούς οργάνου υπάρχει με ημερομηνία από 1/1 του 2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που νόσησαν την τελευταία πενταετία, είναι από την 1/1 του 2016.

Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.

Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει το πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου των τελευταίων τριών μηνών, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση.

Θα πρέπει να πω ότι στα περισσότερα από τα νοσήματα τα οποία αναφέρονται στον πίνακα 1, υπάρχουν ως πιο ήπιες κλινικές εκφράσεις τους, αντίστοιχη πρόβλεψη εμβολιασμού στην ομάδα Β.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή και φορείς HIV

Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή θα λάβουν σε αυτή τη φάση το εμβόλιο. Εδώ είναι μία μεγάλη και ετερογενής ομάδα. Περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.

Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, επαναλαμβάνω, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.

Άλλη κατηγορία σε αυτή την ομάδα για το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200.

Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως βλέπετε ότι υπάρχει και μία πρόβλεψη για άλλες ειδικές σοβαρές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.