Πέθανε ο Larry Kramer – Ακτιβιστής για τον HIV και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

28/05/2020
από

Ο ιδρυτής του ACT UP και συγγραφέας του «Faggots» πέθανε χθες (Τετάρτη 27 Μαΐου). Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο σύζυγός του.

Ο θρυλικός θεατρικός συγγραφέας και ακτιβιστής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και των θεμάτων σχετικά με το AIDS, Larry Kramer, πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε βραβευμένος συγγραφέας Tony και Emmy και ιδρυτής του AIDS Coalition to Unleash Power (ACT UP). Πέθανε από πνευμονία την Τετάρτη (27 Μαΐου), σύμφωνα με τον σύζυγό του David Webster.

Ο Kramer, γεννήθηκε στο Κονέκτικατ το 1935. Ως σεναριογράφος ήταν υποψήφιος για το βραβείο της Ακαδημίας, όταν έγραψε το 1978 το ομοφυλοφιλικό μυθιστόρημα Faggots. Καθώς άρχισε να εμφανίζεται η πλήρης κλίμακα της κρίσης του AIDS στη δεκαετία του 1980, ίδρυσε την Gay Men’s Health Crisis (GMHC) για να υποστηρίξει όσους ζούσαν με AIDS, καθώς και το ACT UP, για να ενθαρρύνει τις διαμαρτυρίες με σκοπό να αναγκάσουν τους πολιτικούς να αναλάβουν άμεσα δράση.

Το έργο του “The Normal Heart” του 1985 επικεντρώθηκε στις πρώτες μέρες της κρίσης του AIDS στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 1981 και 1984, και το 2014 προσαρμόστηκε σε ταινία (Emmy HBO), με πρωταγωνιστές τους Mark Ruffalo και Matt Bomer, σε σκηνοθεσία του Ryan Murphy.

Ο Kramer, που ζούσε με τον ιό HIV, ήταν γνωστός για την ειλικρινή και ανοιχτή του προσέγγιση στον ακτιβισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, γράφοντας στους The Los Angeles Times το 2007: “Η δημοκρατική διαδικασία της δικής μας χώρας μας δηλώνει ότι είμαστε άνισοι, που σημαίνει, σε μια δημοκρατία, ότι ο εχθρός μας είστε εσείς.” 

“Μας φέρεστε σαν ψίχουλα. Μας μισείτε. Και δυστυχώς, σας αφήνουμε.” 

Ο παλαίμαχος της εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Peter Tatchell, ο οποίος γνώριζε τον Kramer, είπε σε μια δήλωση:

“Ο Larry Kramer ήταν ένας εμπνευσμένος θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας και πρωτοπόρος της εκστρατείας για θέματα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τον ιό του HIV. Βοήθησε στο σχηματισμό της ακτιβιστικής ομάδας ACT UP, η οποία αμφισβήτησε με επιτυχία την αδράνεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ανάγκασε τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για έρευνα και δοκιμαστική θεραπεία. Βοήθησε, επίσης, στη δημιουργία της Gay Men’s Health Crisis (GMHC), η οποία έκανε πολλά για να υποστηρίξει άτομα, που ζουν με HIV / AIDS.” 

https://www.youtube.com/watch?v=UJZ01zkcluE

Συνέχισε: “Οι προσπάθειες του ACT UP βοήθησαν στη διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ο Larry ήταν μέρος αυτού του επιτεύγματος. Οι συχνά θυμωμένες του τοποθετήσεις εναντίον του Προέδρου Reagan, στους New York Times, εναντίον των φαρμακοβιομηχανιών και των ιατρικών ομίλων ήταν σκληρές και αποτελεσματικές. Ήταν φίλος και σύντροφος. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες.” 




Δες και αυτό!