Ο ακτιβιστής Oyub Titiyev απελευθερώθηκε από την Τσετσενία

24/06/2019
από

Οι αρχές στην περιοχή της Τσετσενίας της Ρωσίας άφησαν ελεύθερο τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Oyub Titiyev από μια ποινική αποικία στην Τσετσενία, μετά από απόφαση δικαστηρίου που ενέκρινε την πρόωρη απελευθέρωσή του υπό καθεστώς παραγραφής.

Ο Titiyev έφυγε από την εγκατάσταση κράτησης στην πόλη Argun στις 21 Ιουνίου. Συναντήθηκε στις πύλες από ένα πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων, υποστηρικτριών/τών και δημοσιογράφων.

Το περιφερειακό δικαστήριο Shali στην περιοχή της Τσετσενίας, χορήγησε την πρόωρη απελευθέρωση του Titiyev στις 10 Ιουνίου.

Ο Titiyev, ο 61χρονος επικεφαλής του γραφείου της Τσετσενίας της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, φορέας που συνεργάζεται με το Russian LGBT Network, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018 από την αστυνομία, με τον ισχυρισμό ότι βρέθηκε μαριχουάνα στο αυτοκίνητό του. Ο Titiyev και το Memorial δηλώνουν ότι τα ναρκωτικά φυτεύτηκαν εκεί από τις αρχές, με σκοπό να πλήξουν τις δραστηριότητες της ομάδας στην Τσετσενία.

Τον Μάρτιο, το δικαστήριο του Shali καταδίκασε τον Titiyev για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην ποινική αποικία Argun. Ο Titiyev, οι δικηγόροι του και οι υποστηρικτές του απέρριψαν τις κατηγορίες εναντίον του, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές.

Η δίκη του παρακολουθήθηκε στενά από τις δυτικές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για το κράτος δικαίου στη Ρωσία. Οι διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη δίκη ως φάρσα.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, έγινε δεκτή η απελευθέρωση του Titiyev μετά από πάγωμα του ενός τρίτου της ποινής του. Με βάση τον χρόνο που πέρασε στην προδικαστική κράτηση, ο Titiyev έφθασε τους 16 μήνες κράτησης – στις 9 Μαΐου.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης χρήσης απαγωγών, βασανιστηρίων και εξωδικαστικών δολοφονιών από δυνάμεις υπό την εξουσία του.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι ο ρωσικός πρόεδρος Vladimir Putin έχει δώσει στον Ramzan Kadyrov ελεύθερα τη δύναμη και την ισχύ.

Με βάση τις εκθέσεις των RIA Novosti, Interfax και TASS
Πηγή: www.rferl.org

Φυσικά και η Τσετσενία συνεχίζει ανενόχλητη τους gay διωγμούς




Δες και αυτό!