Ο αρχιεπίσκοπος Carl Bean, ο γκέι αρχιεπίσκοπος και καλλιτέχνης που ενέπνευσε τον ύμνο της Lady Gaga για το Pride, «Born This Way», δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Ένας πρωτοπόρος στο ΛΟΑΤΚΙ+ εκκλησιαστικό κίνημα, και ένας πρωτοπόρος ακτιβιστής του AIDS, ο αρχιεπίσκοπος Bean προσέλκυσε πλήθος πιστών με το περίφημο μάντρα του:

«Ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη είναι για όλες/ους/α!»

Ήταν περισσότερο γνωστός στο Λος Άντζελες για την ίδρυση του Minority AIDS Project (MAP) και της Unity Fellowship Church of Christ, που ονομάστηκε η πρώτη Μαύρη εκκλησία για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Σε δήλωση του Unity Fellowship Church Movement την Τρίτη (7 Σεπτεμβρίου) αναφέρεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Carl Bean «έκανε μετάβαση στην αιώνια ζωή» μετά από μακρά ασθένεια.

«Ο αρχιεπίσκοπος Bean εργάστηκε ακούραστα για την απελευθέρωση των περιθωριοποιημένων ανθρώπων και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και με αυτόν τον τρόπο βοήθησε πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πνευματικότητα και τη θρησκεία», ανέφερε η εκκλησία.

«Η καρδιά μας είναι για όλους τους ανθρώπους που θρηνούν σήμερα, για τον χαμό αυτού του ανυπότακτου ηγέτη και θρύλου στον κόσμο του ακτιβισμού, της υπεράσπισης, της προσέγγισης της κοινότητας του AIDS, της πίστης, της θεολογίας, της απελευθέρωσης και πολλά άλλα, [που] θα ζουν για αρκετές ζωές.» 

«I Was Born This Way», 1977

Μεταξύ των πολλών επιτευγμάτων του, ο Bean ήταν επίσης ένας καταξιωμένος τραγουδιστής gospel και ντίσκο που έφτασε στα charts το 1977 με το δυναμικό κομμάτι του «I Was Born This Way» από την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown.

Το τραγούδι έγινε ένας ύμνος για την απελευθέρωση των γκέι της δεκαετίας, με στίχους όπως «Ναι, είμαι γκέι/Δεν είναι λάθος, είναι γεγονός/γεννήθηκα με αυτόν τον τρόπο» και «Είμαι χαρούμενος/είμαι ξέγνοιαστος/και είμαι γκέι/γεννήθηκα με αυτόν τον τρόπο.»

Συνέχισε να εμπνέει με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο, αλλά και τη Lady Gaga, η οποία έδωσε τα credit για το δικό της κομμάτι «Born this way» απευθείας στον ίδιο, κατά τη διάρκεια της επετείου των 10 χρόνων από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της τον Μάιο.

«Το Born This Way, το τραγούδι και το άλμπουμ μου, ήταν εμπνευσμένα από τον Carl Bean. Έναν γκέι μαύρο θρησκευτικό ακτιβιστή που κήρθξε, τραγούδησε και έγραψε αυτό το κομμάτι. Συγκεκριμένα, η πρώιμη δουλειά του ήταν το 1975, έντεκα χρόνια πριν γεννηθώ», έγραψε η Gaga στο Twitter μετά την τελετή.

«Σας ευχαριστώ για τις δεκαετίες αδιάκοπης αγάπης, γενναιότητας και ένος λόγου να τραγουδήσετε. Έτσι μπορούμε όλες/οι/α να αισθανθούμε χαρά, γιατί αξίζουμε τη χαρά. Επειδή αξίζουμε το δικαίωμα να εμπνέουμε ανοχή, αποδοχή και ελευθερία για όλα.»

Η επιτυχία του «I was Born This Way» ενέπνευσε τον Bean να συνδεθεί πιο έντονα με τη χριστιανική του πίστη και τον ενθάρρυνε να σπουδάσει για να γίνει υπουργός.

«Η εμπειρία της ηχογράφησης αυτού του γκέι ύμνου το 1977 επιβεβαίωσε και φώτισε το κάλεσμα του [Bean] στο υπουργείο», είπε ο συγγραφέας Mark Bowman σε μια βιογραφία του. «Το τραγούδι είχε μεγάλη απήχηση – ανέβηκε στη θέση #14 στα charts του Billboard. Και ο ίδιος τελικά, μπόρεσε να επιβεβαιώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος ως δώρο από τον Θεό.»

Σήμερα, το κίνημα του Αρχιεπισκόπου Bean, Unity Fellowship Church, έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 17 θυγατρικές στις ΗΠΑ και την Καραϊβική, καθεμιά από τις οποίες φέρει την αποστολή του να «διακηρύξει την «ιερότητα όλης της ζωής», εστιάζοντας έτσι στην ενδυνάμωση εκείνων που έχουν καταπιεστεί και αισθάνονται ντροπή.»

Ο αρχιεπίσκοπος μιλάει για την απόφασή του να ενστερνιστεί τον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό στην αυτοβιογραφία του 2010, «I Born This Way»:

«Δε φοβάμαι να είμαι ειλικρινής για το ποιος είμαι», είπε πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου το 2009. «Περιμένω να με καλέσουν να μιλήσω γι’ αυτό, πιθανώς να είναι μια πρόκληση που θα συζητηθεί, αλλά ξέρω ότι θα δώσει σε πολλούς ανθρώπους την άδεια να είναι ειλικρινείς με το ποιες/οι/α είναι. Ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη είναι για όλες/ους/α.»

Ακούστε το «I Was Born This Way», του 1977