Το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων μιας νεαρής κοπέλας, που έπεσε θύμα βιασμού χρησιμοποίησε το δικαστήριο στην πόλη Ica του Περού, αθωώντας το βιαστή της, με τους δικαστές να ισχυρίζονται πως «οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με πλήθος γυναικών να κατακλύζει τους δρόμους του Περού. Σύνθημα τους «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση» διαμαρτυρόμενες για μία δικαστική απόφαση, που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις σε βάρος ενός ακόμα θύματος σεξουαλικής βίας. «Ακούστε, δικαστές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό» και «η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση» ανάμεσα στα συνθήματα των γυναικών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το RT, ο κατηγορούμενος βιαστής αθωώθηκε με δικαστική απόφαση της 29ης Οκτωβρίου, αφού όπως ισχυρίστηκαν οι δικαστές, το θύμα δεν ήταν ντροπαλό και επιφυλακτικό. «Αυτός ο τύπος γυναικείου εσώρουχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην αναφορά των δικαστών.

Το νεαρό θύμα, από την άλλη, υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη ξυπνώντας την επόμενη μέρα γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες συνιστούν μία «πράξη εκδίκησης» απέναντι του.

Σημειώνεται πως η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια ημέρα μετά την εν λόγω δίκη-  την ακύρωση της απόφασης και τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο. Η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης του Περού (OCMA), επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα παραπτώματα των δικαστών, ενώ αναμένεται να αποφασίσει εάν πρέπει να διεξαχθεί και πειθαρχική έρευνα.