Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού ανοίγει τον δρόμο προς την ισότητα στον γάμο

24/07/2023
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού αποφάσισε ότι τα ‘ομόφυλα ζευγάρια’ έχουν το δικαίωμα να καταχωρούν νόμιμα τον γάμο τους στα δημόσια μητρώα. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως μια νίκη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας.

Η απόφαση, που έγινε γνωστή την Παρασκευή (21 Ιουλίου) από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λίμα, διέταξε το Εθνικό Μητρώο Ταυτοποίησης και Αστικής Κατάστασης (RENIEC) να «προχωρήσει στην εγγραφή» μιας ομοφυλόφιλης Περουβιανής, η οποία παντρεύτηκε τη σύντροφό της ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό το 2019.

Η πολίτης μήνυσε το RENIEC, το οποίο διατηρεί τα μητρώα γεννήσεων, γάμων και διαζυγίων του Περού, μετά την άρνηση του γραφείου καταγραφής να καταχωρίσει τον γάμο της στα δημόσια μητρώα, με βάση ένα άρθρο του περουβιανού αστικού κώδικα που ορίζει τον γάμο ως εκούσια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ενώ η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στο Περού, είναι μία από τις λίγες χώρες της Νότιας Αμερικής που δεν αναγνωρίζει νομικά τους γάμους ή τα σύμφωνα συμβίωσης ‘ομόφυλων ζευγαριών’.

Το δικαστήριο της Λίμα δήλωσε ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη και δήλωσε ότι το άρθρο του περουβιανού αστικού κώδικα του 1984 σχετικά με την οικογένεια, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την άρνηση της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων, είναι «ανεφάρμοστο».

Πιθανότατα θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, ανέφερε το Reuters.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αγωνίζονται για το δικαίωμα της νομικής αναγνώρισης στο Περού.

Το 2017, ένα δικαστήριο του Περού διέταξε την κυβέρνηση να καταχωρίσει στο μητρώο τον γάμο του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή Óscar Ugarteche και του συντρόφου του. Όμως ένα δικαστήριο ανακάλεσε αυτήν την απόφαση το 2018.

Το 2020, το συνταγματικό δικαστήριο του Περού απέρριψε τη νομική αίτηση του Ugarteche να καταχωρηθεί ο γάμος του στο RENIEC.

Η Περουβιανή βουλευτής Susel Paredes και η σύζυγός της, Gracia Aljovín, μήνυσαν το RENIEC επειδή αρνήθηκε να καταχωρίσει τον γάμο τους, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 2016.

Το ζευγάρι προσπάθησε να καταχωρίσει τη νόμιμη ένωσή του στο ληξιαρχείο του Περού, αλλά το γραφείο καταχώρησης αρνήθηκε το αίτημά τους.

Σύμφωνα με τους Peruvian Times, όμως, σε μια απόφαση του 2019, τοπικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν τον γάμο του ζευγαριού όπως την ένωση οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού.

Η απόφαση σημείωσε επίσης ότι το Περού δεν συμβαδίζει με άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο ή τα σύμφωνα συμβίωσης ‘ομόφυλων ζευγαριών’.

«Όσα από εμάς αποτελούν την πλειοψηφία των ετεροφυλόφιλων ανθρώπων, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές με ανοχή, εξελίσσοντας τις νομικές έννοιες, ενώ τα δικαιώματα και οι ίδιες οι έννοιες διευρύνονται», αναφέρεται στην απόφαση.

«Οι κοινωνίες πρέπει να προχωρήσουν προς οργανώσεις και κράτη δημοκρατικής ανοχής, όπου οι μειονότητες μπορούν να προσχωρήσουν σε δικαιώματα υπό ίσους όρους και χωρίς να υποφέρουν, λόγω μιας συγκεκριμένης κατάστασης, ή από κανόνες που κάνουν διακρίσεις».

Η ισότητα στον γάμο είναι επί του παρόντος νόμιμη στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Χιλή και τον Ισημερινό.




Δες και αυτό!