Περισσότερα μέτρα για λιγότερο ρατσισμό

21/08/2016

Περισσότερα μέτρα για λιγότερο ρατσισμό

Την ανησυχία του για την αύξηση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς και ζητά πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διερεύνησης και τιμωρίας των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και κακομεταχείρισης, όπως και για την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων, της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας και των ρατσιστικών διακρίσεων.

Μάρκος, Μόρια κ.ά.

Η επιστολή του κ. Μουίζνιεκς, που στάλθηκε στις 25 Ιουλίου και δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με τις απαντήσεις των υπουργών, βασίζεται στα ευρήματα της πρόσφατης πενθήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου και έρχεται σε μια στιγμή που τα ζητήματα του ρατσιστικού λόγου και των ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως και της αστυνομικής βίας, είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Είναι άλλωστε νωπό το μισαλλόδοξο κήρυγμα του μητροπολίτη Χίου Μάρκου στην αρχή της εβδομάδας, για το οποίο έχει ζητήσει η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης να παρέμβουν η Εισαγγελία κατά του Ρατσισμού Αθήνας και η Εισαγγελία Χίου για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ πρόσφατη είναι η καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου για βία και βασανιστήρια σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούμενων στο κέντρο υποδοχής και κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, καταγγελία που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και την ίδια την αστυνομία.

Ας μην ξεχνάμε και τις καταγγελίες για βασανισμό των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη προκειμένου η Αστυνομία να τους πάρει δακτυλικά αποτυπώματα.

Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας κρίνονται ανεπαρκείς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως επισημαίνει ο κ. Μουίζνιεκς, που επικαλείται μεταξύ άλλων την πρόσφατη παρατήρηση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ότι «το τρέχον σύστημα διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής κακομεταχείρισης χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό συστημικών αποτυχιών της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών».

«Ναι» στο νομοσχέδιο

Ο επίτροπος υποδέχεται θετικά το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και τέθηκε σε διαβούλευση τον Ιούλιο, το οποίο ορίζει τον Συνήγορο του Πολίτη ως την αρμόδια αρχή διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, ύστερα από τη διερεύνηση των περιστατικών, ο Συνήγορος κάνει συστάσεις στα πειθαρχικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν τις συστάσεις του, ή, σε αντίθετη περίπτωση, να αιτιολογούν πλήρως τη στάση τους.

Ο κ. Μουίζνιεκς ζητά περαιτέρω ενίσχυση του Συνηγόρου σε κονδύλια και προσωπικό, προκειμένου να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα νέα του καθήκοντα, για τα οποία άλλωστε προβλέπονται μάλλον πιεστικοί χρόνοι, όπως και να διασφαλιστεί ότι θα είναι δεσμευτικές οι συστάσεις του στα πειθαρχικά όργανα.

Χαρακτηρίζει επίσης θετικά τα μέτρα κατά του ρατσισμού που λήφθηκαν το 2014 και 2015, όπως και το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά όμως να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον των ρατσιστικών εγκλημάτων, προκειμένου να υπάρξει ένα σώμα νομολογίας που θα αποτελέσει οδηγό για την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Στις απαντήσεις τους, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι η λειτουργία του Συνηγόρου προστίθεται στους υπάρχοντες ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης της αστυνομικής βίας της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας και ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του επιτρόπου, ενώ ο κ. Τόσκας επισημαίνει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με τα Τμήματα Καταπολέμησης της Ρατσιστικής Βίας και την εκπαίδευση της αστυνομίας σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κωστής Παπαϊωάννου, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Αποτελεί πάγια σύσταση πολλών εθνικών και διεθνών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων να υπάρξει ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης των καταγγελιών για αστυνομική αυθαιρεσία, με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια καχυποψία γύρω από την αποτελεσματικότητα της διερεύνησης των περιστατικών από τα πειθαρχικά όργανα της αστυνομίας, καχυποψία που αδικεί την πλειονότητα των μελών των σωμάτων ασφαλείας.

Επειτα από συνεργασία των τριών συναρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας συντάχθηκε το νομοσχέδιο και το υπ. Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να το καταθέσει για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δημιουργία του εθνικού μηχανισμού διερεύνησης θα αποτελέσει τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο ένα σημαντικό βήμα λογοδοσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος με τον επίτροπο κ. Μουίζνιεκς υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός και οι παρατηρήσεις του θα ληφθούν υπόψη στην τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου».

Πηγη: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!