Πάρε καλέ μου τον νεσκαφέ μου!

13/01/2015

B3dws_BIUAA3l51

Ερώτηση: Αν κάποια στιγμή πιει κατά λάθος από το ποτήρι του οροθετικού μια γουλιά καφέ, υπάρχει κίνδυνος να σου μεταδώσει την ασθένεια; Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μην κινδυνεύσει. Περιμένω απάντηση σας, ευχαριστώ!

Απάντηση:

Δεν ξέρω αν όντως έπαθες κάτι τέτοιο, ήπιες δηλαδή από τον καφέ οροθετικού αλλά εγώ έπαθα χειρότερο. Έπινα τον καφέ μου την ώρα που διάβαζα την ερώτηση, μου ‘φυγε η γουλιά από το στόμα και εκσφενδονίστηκε πάνω στο λάπτοπ, χάλια το ‘κανε. Για καλή μου τύχη, το πληκτρολόγιο είναι από αυτά απ’ τα οποία δεν περνάει ανάμεσα στα πλήκτρα νερό και άλλα υγρά και την οθόνη την σκούπισα γρήγορα και έτσι το γλιτώσαμε το κακό.

Για να μην σε ζαλίζω όμως με τα δικά μου, να απαντήσω και στην ερώτηση σου. Όσο κινδύνευσε το λάπτοπ να κολλήσει HIV μέσω του καφέ μου, άλλο τόσο θα κινδύνευες κι εσύ ή οποιαδήποτε άλλη ή άλλος. Όχι, αυτός δεν είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να μεταδοθεί ο HIV.

Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

  1. Αίμα
  2. Σπέρμα και σε μικρότερες ποσότητες στα προσπερματικά υγρά.
  3. Κολπικά υγρά
  4. Μητρικό γάλα

Οι τρόπου μετάδοσης του HIV είναι:

  1. Απροφύλακτη σεξουαλική επαφή. Εδώ μιλάμε κυρίως για κολπική ή πρωκτική επαφή, καθώς από στοματικός σεξ ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος και υφίσταται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κάποια πληγή/αμυχή στην στοματική μας κοιλότητα.
  2. Κοινή χρήση σύριγγας (π.χ για ενδοφλέβια λήψη ψυχοτρόπων ουσιών).
  3. Μετάδοση από την μητέρα στο παιδί (τοκετός/θηλασμός)
  4. Μετάγγιση αίματος (Πράγμα που στις μέρες μας έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω των ελέγχων που γίνονται στο αίμα πριν την μετάγγιση).

Και ΔΕΝ μεταδίδεται με:

  •  Χάδια, μασάζ, φιλιά, αγκαλιές, χειραψίες και λοιπά.
  •  Κοινή χρήση ντουζ ή τουαλέτας.
  • Συμβίωση ή συνύπαρξη στον ίδιο εργασιακό χώρο με ανθρώπους που ζουν με HIV.
  • Τσιμπήματα από έντομα.
  • Κοινωνικές επαφές.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε πως εάν το οροθετικό άτομο βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή, την ακολουθεί σωστά και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (ποσότητα του ιού) δεν είναι καν μεταδοτικό, σύμφωνα και με την σχετική έρευνα Partner που έγινε ανάμεσα σε ζευγάρια που το ένα άτομο ήταν οροθετικό και με μη ανιχνεύσιμο φορτίο και το άλλο δεν ήταν και ενώ είχαν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις δεν καταγράφηκε καμία μετάδοση του ιού. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση συνίσταται η χρήση προφυλακτικού αν θέλουμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο σεξ.

Άρα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευόμαστε είναι χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές επαφές μας, τακτική προληπτική εξέταση (κάθε 6 ή 12 μήνες ανάλογα με την σεξουαλική μας δραστηριότητα), συζήτηση με τους/τις συντρόφους μας για τέτοια θέματα και ενημέρωση για να μην ανησυχούμε χωρίς λόγο.

Όσο αφορά καφέδες, ποτά, φαγώσιμα κι αγάπη, μοιραζόμαστε άφοβα.

Σε αυτή μας τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Συμπληρώστε τη φόρμα κάνοντας κλικ εδώ.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




Δες και αυτό!