Παραπλανητικά εξώφυλλα και δημοσιεύματα για την «έπαρση της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ξενοδοχεία της χώρας»

09/04/2024
Παραπλανητικά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ, τα οποία ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Τουρισμού έδωσε εντολή για «έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας», φαίνεται να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την περασμένη Κυριακή. Αφορμή στάθηκε το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τη ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την υπουργό, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παρουσίασε την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου για την προσέλκυση ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών. Το δελτίο ενημέρωνε, επίσης, και για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Queer Destinations.

Στην εκδήλωση η κα. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στην έκδοση, από το Υπουργείο Τουρισμού, ενός «Οδηγού Συμπεριφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις», ο οποίος αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ο οδηγός αυτός αναφέρεται (και επεξηγεί) ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίες, ενημερώνει σχετικά με τις ισχύουσες νομοθεσίες κατά των διακρίσεων ενώ προχωρά και σε ΣΥΣΤΑΣΕΙΣπρος τις τουριστικές επιχειρήσεις για την επίτευξη ενός (πιο) συμπεριληπτικού περιβάλλοντος. Μία από τις συστάσεις αυτές σημειώνει: «Δημιουργήστε ένα φιλόξενο περιβάλλον στην επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως η σημαία του ουράνιου τόξου (rainbow flag). Αναπτύξτε συνεργασίες με τοπικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, όπως τα Pride και συμπεριλάβετε το logo τους στους χώρους υποδοχής της επιχείρησής σας».

Ας επιστρέψουμε τώρα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και στα δημοσιεύματα που το αναπαρήγαγαν. Όπως σημειώνει και η υπουργός στη σχετική εισαγωγή: «Με τον παρόντα οδηγό επιχειρείται μια πρώτη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων σε θέματα ποικιλομορφίας, φύλου και σεξουαλικότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές και να υιοθετήσουν συμπεριληπτικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις διαφορές και θα εξασφαλίσουν την αποδοχή, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση όλων».  Πολύ απλά δηλαδή στόχος είναι η ενημέρωση καθώς και η πρόταση κάποιων σημαντικών πολιτικών που μπορούν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις τουρισμού στη χώρα μας.

Αυτό φαίνεται, βέβαια, να περνάει στα ψιλά γράμματα για μέσα, όπως η ΕΣΤΙΑ, η οποία κάνει λόγο για «εντολή του Υπουργείου Τουρισμού», για «40 προστακτικές της ντροπής»σε «χιλιάδες ετεροκανονικούς ρεσεψιονίστ».

Σκοπίμως, δηλαδή, οι «συστάσεις» του υπουργείου αναγνωρίζονται ως «εντολές» για να ερεθίσουν τα ομοτρανσφοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και για να προκαλέσουν -εσκεμμένα- αντιδράσεις. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα σχόλια που μπορεί να διαβάσει κάποι@ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Χ.

Θα περίμενε κανείς ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, τέτοιοι οδηγοί θα θεωρούνταν απαραίτητοι εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από τον δεσμευτικό ή όχι χαρακτήρα τους. Αντιθέτως, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται παραπλανητικά απο μέσα για να «ερεθίσουν» συντηρητικά και φοβικά κοινά. Αντιδεοντολογικές πρακτικές και επικίνδυνες. Κυρίως αν αναλογιστούμε ότι πριν από έναν μήνα ένας φοβικός όχλος 200 ατόμων κυνήγησε δύο τρανς/non binary άτομα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!