Παναμάς: Με νόμο η απαγόρευση τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

11/03/2021
από
Παναμάς
Παναμάς

Ο Παναμάς πέρασε το νομοσχέδιο 120, που απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν, σε μία ρητορική περί προστασίας των παιδιών και των ανηλίκων, που αποχωρίζονται την οικογένεια των βιολογικών τους γονιών. Η τεκνοθεσία επιτρέπεται μόνο από μονογονεϊκές οικογένειες και από παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Ειδικά για την περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών, δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει τον γάμο τους, ενώ στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, υπάρχει και εκεί διάκριση ως προς το φύλο, σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς ο νόμος καλύπτει μόνο ζευγάρια «διαφορετικού φύλου.» 

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από την Εθνοσυνέλευση, πηγαίνει τώρα στον πρόεδρο του Παναμά, Laurentino Cortizo για να το υπογράψει. Ο Cortizo εξακολουθεί να έχει τη νομική εξουσία να το αρνηθεί, να αλλάξει ολόκληρο ή μέρος του νομοσχεδίου.

 

Ο Cristian González Cabrera, ερευνητής ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στο Human Rights Watch (HRW), δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από την κατηγορία των θετών γονέων στο νομοσχέδιο είναι «όχι μόνο στιγματιστικός», αλλά επίσης «επιβαρύνει την παραβίαση της μη αναγνώρισης, ή την προστασίας των σχέσεών τους πρώτα πρώτα”.

«Απαγορεύοντας κατηγορηματικά σε παιδιά να τεκνοθετηθούν από αγαπημένες και υποστηρικτικές οικογένειες, αυτό είναι, επίσης, ασυμβίβαστο με την αρχή του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού», δήλωσε ο Cabrera.

Η HRW κάλεσε τον Cortizo να απορρίψει τα άρθρα που «διαιωνίζουν προκαταλήψεις για λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλους». Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα άρθρα «παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη μη διάκριση, τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και των δικαιωμάτων του παιδιού».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο αντιφάσκει των πρόσφατων δηλώσεων της κυβέρνησης του Παναμά, ότι δε θα ανέχεται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Παναμά ανέφερε τον Ιούλιο ότι τα κυβερνητικά του ιδρύματα «σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και απορρίπτουν κάθε είδους βία, ξενοφοβία, ομοφοβία, τρανσφοβία, ή διακρίσεις, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.»

Η τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα άτομα είναι νόμιμη στην Κολομβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Ωστόσο, άλλες χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική – συμπεριλαμβανομένων της Ονδούρας, της Νικαράγουας, της Κόστα Ρίκα και της Βενεζουέλας – την επιτρέπουν μόνο σε μονογονεϊκές οικογένειες ΛΟΑΤ+ ατόμων.
Δες και αυτό!