Η Ουκρανία ψήφισε νομοσχέδιο, που απαγορεύει τη ρητορική μίσους σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα ενημέρωσης.

Η νομοθεσία, που απαγορεύει τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση σε βία, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, εγκρίθηκε ομόφωνα στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το LGBTQ Nation.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ουκρανία, να ξεκινήσει η υιοθέτηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε η Olena Shevchenko, πρόεδρος της ουκρανικής ομάδας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα Insight, στη The Washington Blade.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή θα αναγνωρίσει ως ίσα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Το νομοσχέδιο έρχεται, αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επιβεβαίωσε, ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, να εξετάσει τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Το καλοκαίρι, μια αναφορά που ζητούσε τη νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου στην Ουκρανία συγκέντρωσε περισσότερες από 28.000 υπογραφές, περνώντας το όριο των 25.000, που απαιτείται για να εξεταστεί από τον πρόεδρο.

Η αναφορά επικαλέστηκε το Σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο δηλώνει ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους» και ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα και απαραβίαστα».

Ο Zelensky απάντησε επισήμως, ισχυριζόμενος: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό [Denys] Shmyhal να ασχοληθεί με το θέμα, που τέθηκε στην ηλεκτρονική αναφορά και να με ενημερώσει για τις σχετικές αποφάσεις».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα – το οποίο ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας – όσο ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το άρθρο 157 του Συντάγματος της Ουκρανίας: «Σε συνθήκες πολέμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αλλάξει».

Απαντώντας στο διάταγμα του Zelensky, ο κουήρ Ουκρανός δημοσιογράφος, Maksym Eristavi, σημείωσε: «Αυτή η ιστορική υπόσχεση δεν είναι δώρο, ή στροφή της μοίρας. Τα χρόνια σκληρής δουλειάς από κουήρ Ουκρανούς, που έθεσαν τις ζωές μας σε οριακά σημεία, για ίσα δικαιώματα το κατέστησαν δυνατό. Δεκάδες χιλιάδες κουήρ Ουκρανοί, που υπερασπίζονται τη χώρα μας, και στέκονται ενάντια σε αυτή τη γενοκτονία, το κατέστησαν δυνατό. Τώρα εξαρτάται από εμάς, τους κουήρ Ουκρανούς, να διασφαλίσουμε ότι μια ιστορική δέσμευση θα έχει ως αποτέλεσμα ιστορική δράση. Και να είστε σίγουροι, θα τα καταφέρουμε. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών – η πραγματοποίηση ιστορικών προσπαθειών».

Ενώ η Ουκρανία προωθεί τη νομοθεσία υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η Ρωσία έχει κάνει βήματα προς τα πίσω, επεκτείνοντας τη «gay προπαγάνδα» της, έτσι ώστε η απαγόρευση της «προώθησης» υλικού ή ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαίδευσης να περιλαμβάνει πλέον τους πολίτες όλων των ηλικιών.