Ουγκάντα: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο

03/04/2024
από
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας επικύρωσε μόλις τον σκληρό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, παρά τις διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη θανατική ποινή για αυτό που ονομάζει ως «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία», είχε προσβληθεί στο δικαστήριο από ακτιβιστές που υποστήριζαν ότι παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών στην ισότητα και την αξιοπρέπεια.

«Αρνούμαστε να ακυρώσουμε τον νόμο του 2023 κατά της ομοφυλοφιλίας στο σύνολό του, ούτε θα χορηγήσουμε μόνιμη διαταγή κατά της εφαρμογής του», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστηρίου της Ουγκάντας, Richard Buteera, σχετικά με την απόφαση.

Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ορισμένα μέρη του νόμου παραβιάζουν το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία, επισημαίνοντας ότι είναι «ασυμβίβαστος με το δικαίωμα στην υγεία, την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της θρησκείας».

Πολλά άτομα εξέφρασαν τον θυμό και τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας αναρτήσεις στο X.

«Τι ντροπή για όλη αυτή την έδρα των δικαστών! Δεν έχει τελειώσει, ας τους σύρουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», έγραψε ένα άλλο άτομο. Και ένα ακόμα πρόσθεσε: «Το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντας επιβεβαίωσε τα αισθήματα του ομοφοβικού κοινού της, αν και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο στα πρακτικά. Ντροπή!».

Περισσότερα σε λίγο. 
Δες και αυτό!