Ουγκάντα: Άτομα αγωνίζονται κατά του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου

11/12/2023
από
Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, θρησκευτικοί ηγέτες και δικηγόροι από την Ουγκάντα, αμφισβητούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο. Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο τελικό προδικαστικό στάδιο, θα προχωρήσει σύντομα σε δίκη.     

Ο συγκεκριμένος νόμος είναι μια από τις πιο σκληρές αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες στον κόσμο, και περιλαμβάνει τη θανατική ποινή για άτομα που κατηγορούνται για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία». Ποινικοποιεί επίσης την ασαφώς διατυπωμένη «προώθηση της ομοφυλοφιλίας». Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε άτομο υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όσων παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε οργανώσεις που το κάνουν, αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Οι αιτούντες που αμφισβητούν τον νόμο υποστηρίζουν ότι παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται το σύνταγμα της Ουγκάντα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας από διακρίσεις και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, καθώς και της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και των πεποιθήσεων. Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο νόμος αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Ουγκάντα βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται στον Αφρικανικό Χάρτη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των λαών, στη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων, στο Πρωτόκολλο του Αφρικανικού Χάρτη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των λαών σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην Αφρική, και στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, ακτιβιστικές ομάδες έχουν αναφέρει αύξηση των διακρίσεων, και των ομοτρανσφοβικών περιστατικών. Η Ομάδα Στρατηγικής Ανταπόκρισης (Strategic Response Team), ένας συνασπισμός οργανώσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ουγκάντα, ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι τα κουήρ άτομα έχουν βιώσει «εντεινόμενη βία και διακρίσεις», συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας, εξώσεων, εκβιασμών, απώλειας εργασίας και άρνησης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη με βάση τον αντιληπτό ή πραγματικό σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Πληροφορίες από Human Rights Watch.




Δες και αυτό!