Ουδέτερες ως προς το φύλο τουαλέτες στα σχολεία της Σκωτίας

19/07/2017
από

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει στα άμεσα σχέδιά της την καθιέρωση ουδέτερης ως προς το φύλο τουαλέτας στα σχολεία ολόκληρης της χώρας.

Η κίνηση παρουσιάστηκε ως μέρος των ευρύτερων σχεδίων ανανέωσης των κανονισμών για τα σχολικά κτίρια, τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Το έγγραφο διαβούλευσης για την επικαιροποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων (General Requirements and Standards, Scotland, Regulations 1967) συνέστησε την επικαιροποίηση της τρέχουσας πολιτικής για τον διαχωρισμό της πρόσβασης 50/50 στην τουαλέτα για τα αγόρια και τα κορίτσια χωριστά. Αναφέρεται:

Οι Κανονισμοί των Σχολικών Εγκαταστάσεων δεν προβλέπουν πρότυπα για την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις υγιεινής για άτομα με αναπηρία ούτε αναφέρονται σε unisex τουαλέτες, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα θέματα φύλου. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός πρέπει να επικαιροποιηθεί και να απλουστευθεί για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προσδοκίες.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Δίκτυο Ισότητας και το χαιρετίζουν οι LGBT+ οργανώσεις της Σκωτίας. Ο James Morton, διευθυντής της Scottish Trans Alliance, δήλωσε στη The Scotsman:

Χαιρετίζουμε την πρόταση της κυβέρνησης της Σκωτίας να καθιερώσει τουαλέτες ουδέτερες, ως προς το φύλο, στα περισσότερα σχολεία της Σκωτίας. Ένας σημαντικός αριθμός σκωτσέζικων σχολείων έχει ήδη τουαλέτες ουδέτερες, ως προς το φύλο, που λειτουργούν με επιτυχία. Παρατηρήθηκε στα σχολεία αυτά, ότι οι ιδιωτικοί θάλαμοι τουαλέτας, που βρίσκονται σε ουδέτερους, ως προς το φύλο, χώρους πλύσης των χεριών, μειώνουν το bulling και τα γκράφιτι.

Ως εκ τούτου, οι ουδέτερες, ως προς το φύλο, τουαλέτες είναι ασφαλέστερες για όλες τις νέες και τους νέους. Είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα νεαρά τρανς άτομα, γιατί διαφορετικά οι τρανς μαθήτριες και μαθητές αισθάνονται φόβο, όταν χρειάζεται να πάνε στην τουαλέτα, σε σημείο, που αρνούνται να πίνουν υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και παθαίνουν αφυδάτωση.

Οι ουδέτερες ως προς το φύλο τουαλέτες δεν είναι μια ριζοσπαστική νέα ιδέα, είναι συνηθισμένες σε σχολεία και δημόσιους χώρους, σ’ όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματι, χρησιμοποιούμε όλοι τις τουαλέτες, που είναι ουδέτερες, ως προς το φύλο, κάθε μέρα χωρίς να το σκεφτόμαστε – σε αεροπλάνα, τρένα και το σημαντικότερο – στα σπίτια μας» .
Δες και αυτό!