Ρατσισμός και ΕΛ.ΑΣ.

13/07/2016

Οταν τον Ιανουάριο του 2013 πρωτοάνοιξαν τα τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ως θεσμική απάντηση στην έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων, οι περισσότεροι κρατούσαν μικρό καλάθι. Η κύρια κριτική εστιαζόταν στο γεγονός ότι η αστυνομία ήταν έως τότε μέρος του προβλήματος. Το επισήμαινε σε ειδική έκθεσή του για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα ο Συνήγορος του Πολίτη (Σεπτέμβριος 2013): «Η αδράνεια και η απροθυμία αστυνομικών, η άρνηση σύλληψης δραστών ή καταγραφής περιστατικών και, από την πλευρά των θυμάτων, ο φόβος είτε της σύλληψης είτε του στιγματισμού και η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλλουν η στάση και η συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων». Τι πιο ενδεικτικό από το ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας στην περιοχή του… Ο Συνήγορος του Πολίτη, πάντως, σημείωνε ως θετική εξέλιξη τη σύσταση των εξειδικευμένων υπηρεσιών της αστυνομίας, οι οποίες μπορούν να κινούν αυτεπάγγελτη έρευνα, δέχονται και ανώνυμες καταγγελίες και υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις εισαγγελικές αρχές σε περιπτώσεις προανάκρισης για υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Θυμίζουμε ότι λειτουργούν δύο τμήματα, ένα σε Αθήνα και ένα σε Θεσσαλονίκη.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πάντως, τα μέλη των οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν αναθαρρήσει. Ειδικά το τμήμα της Θεσσαλονίκης, χάρις στη νέα και δραστήρια προϊσταμένη του, παρουσίαζε σημαντικό έργο. «Από την αρχή που απευθυνθήκαμε για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας κατά τρανς ανθρώπων ανταποκρίθηκε» λέει η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. «Σε περιπτώσεις που επισημάναμε σημεία που η υπηρεσία έπρεπε να χειριστεί καλύτερα, ανταποκρίθηκε και σε αυτά με πολύ καλό τρόπο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, διερευνήθηκε το ρατσιστικό έγκλημα και το θύμα προστατεύτηκε σημαντικά».

Μαθαίνουμε ότι η συγκεκριμένη αξιωματικός, με δική της πρωτοβουλία, εκπαιδεύτηκε σε ειδικό σεμινάριο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ήταν ο άνθρωπος πίσω από πρωτοποριακές δράσεις για τα ελληνικά δεδομένα όπως την υλοποίηση ημερίδας τον Ιανουάριο με θέμα «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και Αστυνομία: Οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας» στο Αμφιθέατρο του Δικαστικού Μεγάρου της Αστυνομίας. Αυτό που την απασχολούσε πάντα –λένε όσοι τη γνωρίζουν– ήταν ο κόσμος να μη φοβάται να καταγγέλλει περιστατικά βίας.

Χθες έγινε γνωστό ότι η αξιωματικός μετατέθηκε σε άλλο πόστο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι «η δράση της ενόχλησε», σκάλισε υποθέσεις που δεν έπρεπε. Η λακωνική απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι «μεταθέσεις γίνονται κάθε χρόνο».

Λίνα Γιάνναρου για εφημερίδα “Καθημερινή”




Δες και αυτό!