Κάθε χρόνο, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, διαβάζω πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ τα περισσότερα από αυτά γράφονται με τη ψευδαίσθηση της υποστήριξης καταλήγουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο αφού αναπαράγουν στερεοτυπικές σκέψεις και αντιλήψεις.

Από το αξεπέραστα προβληματικό «τη γυναίκα δεν πρέπει να τη χτυπάς ούτε με τριαντάφυλλο…», μέχρι το βαθιά πατριαρχικό «τις γυναίκες πρέπει να τις προστατεύουμε, επειδή είναι το αδύναμο φύλο», η σύγχρονη (;!) αντίληψη πολλών γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα παραμένει στερεοτυπική και κυρίως ανδροκεντρική.

Κάτι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε κάλλιστα στον χώρο της (ελληνικής) πολιτικής. Εκεί όπου οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες, με περιορισμένες αρμοδιότητες και χαρτοφυλάκια, με έναν μόνιμο φακό επάνω τους να σε ρούχα, μαλλιά και βαψίματα και με μια παγιωμένη αντίληψη ότι «όσο καλές κι αν είναι, πάντα θα υπάρχει ένας άνδρας που θα είναι καλύτερος». 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά (κατά τη γνώμη μου) παραδείγματα αυτής της αντίληψης  συνέβη πριν σχεδόν δύο χρόνια, όταν η Φώφη Γεννηματά μίλησε – για πρώτη φορά – στο ελληνικό κοινοβούλιο για mansplaining.

Το mansplaining είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας άντρας εξηγεί κάτι σε μια γυναίκα με περιφρονητικό και πατροναριστικό τρόπο, υποβαθμίζοντάς την.

Κατά την ομιλία της (τον Αύγουστο του 2021) στην ολομέλεια των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πυρκαγιών, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός αδυνατεί να απαντήσει τεκμηριωμένα στην κριτική της και καταφεύγει στη μέθοδο του mansplaining. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».

Είχε προηγηθεί αυτή δήλωση από τον πρωθυπουργό: «Έρχεστε τώρα κυρία Γεννηματά να μου πείτε, α, είχαμε 74 αεροπλάνα, αλλά δεν πέταξαν όλα. Τι μου λέτε; Έχετε πάει καμια βόλτα το βράδυ στη μονάδα συντήρησης να δείτε τι τεράστια προσπάθεια κάνουν αυτά τα παιδιά να κρατήσουν τα αεροπλάνα στον αέρα; Και ναι, κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε; Να πετάξουν πέρα και πάνω από τα όριά τους; Ήσασταν και αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας, θα πρεπε να τα ξέρετε αυτά. […] Προφανώς κάποια δεν πετάνε για τεχνικούς λόγους και προφανώς – θα σας το ξαναπώ για να το καταλάβετε, δεν πετάνε όλα τα μέσα μαζί. Πετάνε τα μισά, έτσι ώστε όταν θα φύγουν αυτά τα μισά, να πάνε τα υπόλοιπα να συνεχίσουν το έργο τους. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;».

Μετά τη δήλωση αυτή, η Φώφη Γεννήματα ανέβηκε στο βήμα σημειώνοντας:

«Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Και συνέχισε ως εξής: «Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω προσωπική εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων στην Αττική».

Αυτά το 2021!

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!