Όσλο: Ακυρώθηκε η παρέλαση υπερηφάνειας μετά τη φονική επίθεση στο γκέι μπαρ

25/06/2022
από
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε δημοφιλές γκέι μπαρ και του Όσλο.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας ύποπτος συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς, που σημειώθηκαν γύρω στη 01:00 (τοπική ώρα) σε τρεις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός gay bar, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνομία ερευνά τα γεγονότα ως τρομοκρατική επίθεση», τόνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η πορεία υπερηφάνειας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα το απόγευμα του Σαββάτου ακυρώθηκε μετά το βίαιο περιστατικό.

“Όλες οι εκδηλώσεις που συνδέονται με το Oslo Pride έχουν ακυρωθεί” μετά από “σαφείς” συστάσεις της αστυνομίας, έγραψαν οι διοργανωτές στο Facebook.

«Τώρα όλα δείχνουν ότι υπήρχε μόνο ένα άτομο που διέπραξε αυτή την πράξη», είπε νωρίτερα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τόρε Μπάρσταντ σε συνέντευξη Τύπου.

Η παρουσία της αστυνομίας ενισχύθηκε σε όλη την πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, πρόσθεσε.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο γκέι κλαμπ London Pub, στο τζαζ κλαμπ Herr Nilsen και σε ένα κατάστημα για φαγητό σε πακέτο.

“Φαινόταν πολύ αποφασισμένος για το πού στόχευε. Όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν σοβαρό, έτρεξα. Υπήρχε ένας άνδρας ξαπλωμένος στο έδαφος”, είπε μια γυναίκα που είδε το περιστατικό στην εφημερίδα Verdens Gang.

Ένας άλλος μάρτυρας που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε τη χρήση αυτόματου όπλου, κάτι που η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του ραδιοφώνου NRK που ήταν παρών την ώρα του πυροβολισμού, ο δράστης έφτασε με μια τσάντα από την οποία έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί.

«Μερικοί αναγνωρίζονται ως σοβαρά τραυματισμένοι, άλλοι ως πιο ελαφρά», είπε ο Μπάρσταντ.
Δες και αυτό!