Νορβηγικό δικαστήριο φέρεται να έκρινε ένοχο έναν άνδρα για τους πυροβολισμούς σε γκέι μπαρ το 2022

04/07/2024
από
Ένα δικαστήριο στη Νορβηγία έκρινε ένοχο έναν άνδρα για το φονικό μακελειό σε γκέι μπαρ του Όσλο το 2022, κατά τη διάρκεια των Pride εκδηλώσεων της πόλης, αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, η ετυμηγορία θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα. Το δικαστήριο την έχει ήδη αποστείλει στα εμπλεκόμενα μέρη.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εννέα υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς και άλλοι 25 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση στην παμπ «London Pub», επί μακρόν κέντρο της ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνής του Όσλο, καθώς και σε ένα κοντινό μπαρ στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο 45χρονος Zaniar Matapour, που περιγράφεται από την αστυνομία ως «ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής με ιστορικό ψυχικών ασθενειών», δικάστηκε με την κατηγορία της διάπραξης σοβαρής τρομοκρατίας και δολοφονίας.

Θα εκτίσει ποινή κάθειρξης 30 ετών, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την κοινωνία, ανέφεραν τα ειδησεογραφικά μέσα, ποινή που είναι σύμφωνη με αυτό που είχε ζητήσει η εισαγγελία.

«Πρόκειται για μεγάλη ανακούφιση», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης επιζώντων και συγγενών των θυμάτων, Espen Evjenth, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK.

«Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση μιας κοινής αντίληψης στην κοινωνία μας σχετικά με το τι συνέβη».

Οι δικηγόροι του Matapour και της εισαγγελίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων αρνήθηκε να σχολιάσει πριν από τη δημοσιοποίηση της ετυμηγορίας.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας. Ο Matapour δήλωσε αθώος.

Η ετυμηγορία έρχεται λίγες ημέρες μετά την ετήσια παρέλαση Υπερηφάνειας του Όσλο, η οποία απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων των πυροβολισμών.

Υπολογίζεται ότι 70.000 παρευρισκόμενοι -το 10% του πληθυσμού του Όσλο- παρέλασαν στη φετινή εκδήλωση, αριθμός που υπολείπεται λίγο από το περσινό ρεκόρ των 90.000 συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες εναντίον του, ο Matapour άρχισε να πυροβολεί περίπου στις 1:13 π.μ. τοπική ώρα, περίπου 50 λεπτά αφότου ορκίστηκε πιστός στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, πυροβόλησε με δύο όπλα εναντίον ανθρώπων μέσα και έξω από τους χώρους διεξαγωγής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προσπάθησαν να κρυφτούν ή να διαφύγουν.

Ανεξάρτητη έρευνα για την αντίδραση των αρχών κατέληξε το 2023 στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση αν είχε ενεργήσει βάσει μιας πληροφορίας από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών.
Δες και αυτό!