Χτες το βράδυ, έτσι όπως χάζευα στο Facebook, είδα στο feed μου τη διαφήμιση για το νέο τηλεπαιχνίδι της Σμαράγδας Καρύδη: “Ένα εκατομμύριο Γεν” .

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή, ωστόσο, ήταν το πώς η παραγωγή επέλεξε να προμοτάρει το τηλεπαιχνίδι ντύνοντας τη Σμαράγδα Καρύδη, και άλλες 4 γυναίκες, με κιμονό, να τις προβάλλει βαμμένες με το χαρακτηριστικό μακιγιάζ γκέισας, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά ολόκληρο τον πολιτισμό της Ιαπωνίας σε μια ρατσιστική καρικατούρα. Με άλλα λόγια, η παραγωγή σκέφτηκε “ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν λέμε Ιαπωνία; Γκέισες! Ας ντύσουμε τα λευκά άτομα με ρούχα γκέισας” και ας χλευάσουμε έναν ξένο πολιτισμό.

Όσα χρόνια και να περάσουν στην ελληνική τηλεόραση – και στην ελληνική κοινωνία μην σου πω- δε θα καταλάβουμε ποτέ τι πάει να πει cultural appropriation και ότι πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα των άλλων λαών και πάντα θα την οικειοποιούμαστε, ειδικά για να την κοροϊδέψουμε.

Σε άλλη μια περίπτωση, το γνωστό ρεάλιτι μόδας GNTM μας δείχνει, ακόμα μια φορά, ότι γνωρίζει τι πάει να πει “διαφορετικότητα”, βάζοντας δύο παίκτες του να ντυθούν “Ινδοί” λες και είναι θεματικός γάμος ένας Ινδικός γάμος, (όπως ένα άλλο ζευγάρι, που έκανε θεματικό γάμο Las Vegas) και απλά πετώντας τους ό,τι ρούχα βρήκαν, που να έμοιαζαν με Ινδικά, προσβάλοντας έτσι μια κουλτούρα και έναν ολόκληρο πολιτισμό, αφού τα αντιμετωπίζουν απλά σαν ένα dress up.

Δεν πάει, επίσης, πολύς καιρός από τότε που είδαμε και black face στην ελληνική τηλεόραση. Από την εκπομπή της Kαινούργιου, μέχρι το Your Name Sounds Familiar. Ως πότε η ελληνική τηλεόραση θα συνεχίζει να δημιουργεί και να προβάλει τέτοιες ρατσιστικές αναπαραστάσεις;

Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι αρκετά από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις παραγωγές τρέξαν πριν κάποιους μήνες να ποστάρουν και αυτά το hashtag #BlackLivesMatter. Μήπως να αρχίζαν να μαθαίνουν πρώτα πώς να σέβονται τους άλλους ανθρώπους πρωτού να το παίζουν woke celebrities;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν και θα μπορούσα να συμφωνήσω θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Δεν έχω διαβάσει ποιο αβάσιμο, αστήριχτο, υποκειμενικό άρθρο. Δηλαδή το να ενσαρκώνουν έναν Έλληνα στο yfsf, με σκούρα χαρακτηριστικά, όπου θα πρέπει να τα αποτυπώσουν με αντίστοιχο μακιγιάζ, θα ήταν οκχέι; Η στην Ιαπωνία, Κίνα και λοιπούς πολιτισμούς όπου το γνωστό Συγκρότημα που λατρεύει την ελληνική μουσική και προσπαθεί να αποτυπώσει στην εμφάνιση του με κάποιο τρόπο την Ελλάδα, είναι σαμ καιντ οφ ρέισισμ; Ή το να υπάρχει γάμος με θέμα Χίντι, ή άλλου πολιτισμού δε σας ήταν ήδη γνωστό από το “υπέροχο” εξωτερικό όπου υπάρχει μόδα με θέματα στους γάμους; Μήπως το να ενσαρκώσεις ένα μπόχο στάιλ, η ένα γκόθικ στάιλ στο γάμο σου που αναφέρεται σε μια μερίδα ανθρώπων με συγκεκριμένο γούστο και ευαισθησίες, δεν είναι ρατσιστικό; Do critic before your critic.

Comments are closed.