Ομοφοβία και σεξισμός στο πυροσβεστικό σώμα της Αγγλίας

27/05/2024
από
Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης της Αγγλίας είναι «θεσμικά μισογυνιστική, ρατσιστική και ομοφοβική».

Μετά από μια σειρά ερευνών του ITV News, σχετικά με ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, οι βουλευτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάζεται επείγοντα μέτρα, καθώς και ότι οι αρχές που εποπτεύουν τις υπηρεσίες δεν κάνουν αρκετά για να τις θέσουν προ των ευθυνών τους.

Στις συστάσεις που έγιναν στον υπουργό Εσωτερικών, James Cleverly, από την πρόεδρο της επιτροπής Diana Johnson περιλαμβάνεται ότι οι αρχές πυρόσβεσης και διάσωσης στην Αγγλία θα πρέπει να βελτιώσουν τον έλεγχο των ανώτερων ηγετών τους.

«Η κουλτούρα στην υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης – ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι που εργάζονται στην υπηρεσία θεωρούν αποδεκτή τη συμπεριφορά τους – είναι θλιβερός.

«Υπάρχουν συστημικές αποτυχίες σε ολόκληρη την υπηρεσία για την πρόληψη των διακρίσεων, την απόδοση ευθυνών στους δράστες και την παροχή υποστήριξης και αποζημίωσης στα θύματα», ανέφερε συγκεκριμένα η Johnson.

Τα ευρήματα ακολουθούν δύο ανεξάρτητες αξιολογήσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τοξική κουλτούρα σε ορισμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νότιας Ουαλίας, Huw Jakeway, να παραιτείται μετά από μια καταδικαστική έκθεση και την υπηρεσία να τίθεται σε ειδικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι αποκάλυψε ότι το προσωπικό στο ένα τέταρτο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Αγγλία έχει αναφέρει καταγγελίες για ομοφοβία, ρατσισμό και μισογυνισμό.

Τον Μάρτιο, μια άλλη έκθεση σχετικά με τη Μητροπολιτική Αστυνομία διαπίστωσε ότι το σώμα ήταν επίσης θεσμικά ρατσιστικό, σεξιστικό και ομοφοβικό.

Η Johnson δήλωσε στο ITV ότι θα διερευνήσει περαιτέρω την κουλτούρα των πυροσβεστικών υπηρεσιών εάν επανεκλεγεί στην προεδρία της επιτροπής μετά τις γενικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak κάλεσε σε πρόωρες γενικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, την Τετάρτη (22 Μαΐου).
Δες και αυτό!