Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο

12/02/2024
από
Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, καθώς και η επί των άρθρων ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι ειδική αγορητές των κομμάτων της Βουλής τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο, ενώ δεν έλλειψαν και οι ομοτρανσφοβικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους των τριών ακροδεξιών κομμάτων.

Μάλιστα, πολλοί επέμειναν ότι η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο δεν συνιστά ομοφοβία και ρατσισμό, και έκαναν λόγο για «ταμπελοποίηση», όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ως κόμμα δεν έχουν θέμα με την οικογένεια, αλλά επιθυμούν να στηρίξουν την παραδοσιακή οικογένεια.

Στο ίδιο κλίμα συνέχισε και ο Πάυλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, ο οποίος δήλωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο «καταργείται η μητρότητα και η πατρότητα και τα δικαιώματα των παιδιών που εκπορεύονται από τη φύση τους». Στη συνέχεια εξέφρασε μια τρανσφοβική ρητορική, μιλώντας για «μητέρα που θέλει να γίνει πατέρας», βασιζόμενος σε υποτιθέμενο επιστημονικό κείμενο μιας ψυχολόγου με το όνομα Καλλιόπη Προκοπάκη.

Από την πλευρά της η ΝΙΚΗ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτελεί μια «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι ένας τρόπος νομιμοποίησης των πολυσυντροφικών σχέσεων και οικογενειών. Ο Γιώργος Αποστολάκης μίλησε για γονείς που «συγκατοικούν με ομοφυλόφιλο τρόπο», καθώς και ακύρωσε εν γένει τις οικογένειες που έχουν δημιουργηθεί μέσω της τεκνοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι είναι σε μειονεκτική θέση επειδή δεν έχουν «βιολογική συγγένεια».

Η Ασπασία Κουρουπάκη, επίσης από τη ΝΙΚΗ, εξαπέλυσε επίθεση προς την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και τη Στέλλα Μπελιά, οι οποίες τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση των φορέων την προηγούμενη βδομάδα. Υποστήριξε ότι «στόχος των ακτιβιστών είναι να εκπαιδεύσουν όλα τα παιδιά με συγκεκριμένο τρόπο» και ότι είναι ένας «τρόπος προσηλυτισμού στη woke» κουλτούρα.

Παρόμοια επιχειρήματα εξέφρασε και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η Βιβή Δάγκα, δηλώνοντας ότι οδεύουμε προς μια «γονεϊκότητα ουδέτερη προς το φύλο» και εξασθένιση της μητρότητας και της πατρότητας. Επίσης, εναντιώθηκε και στην παρένθετη κύηση, με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν και τα ακροδεξιά κόμματα, κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας».

Οι ειδικοί αγορητές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας παράλληλα τις ελλείψεις τους. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων τους ήταν ότι η ΙΥΑ και η τρανς γονεϊκότητα, και η πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει όλα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Επίσης, οι αγορήτριες και οι αγορητές επεσήμαναν την αναπαραγωγή της ρητορικής μίσους στο κοινοβούλιο, με την Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να λέει ότι «στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωράει αντίθετη άποψη».

Ο υπουργός Επικρατείας και εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι το πλαίσιο γύρω από τη ΙΥΑ δεν θα αλλάξει, καθώς και ότι είναι ήδη φιλελεύθερο. Σχετικά με την τρανς γονεϊκότητα, δεν έκανε καμία δήλωση.

Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του.




Δες και αυτό!