Την επέκταση του νόμου για τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα τόσο σε ανηλίκους όσο και σε ενήλικες, ψήφισαν οι Ρώσοι νομοθέτες.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» που απευθύνεται σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα — όχι μόνο σε ανηλίκους, όπως απαγορευόταν βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου της χώρας του 2013. Το νομοσχέδιο κωδικοποιεί επίσης νέα αδικήματα όπως η «προπαγάνδα παιδεραστίας» και η ενθάρρυνση ανηλίκων να «αλλάξουν φύλο».

«Η απόφαση θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τα παιδιά και το μέλλον της χώρας από το σκοτάδι που εξαπλώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά κράτη», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, της Κρατικής Δούμας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατα εγκριθείσες τροποποιήσεις, η προπαγάνδα «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων τιμωρείται με πρόστιμο έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (82.500 $) για οργανισμούς.

Ομάδες που «διανέμουν» υλικό που περιέχει ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο ή που «μπορεί να κάνει τα παιδιά να θέλουν να αλλάξουν φύλο» αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 4 εκατομμύρια ρούβλια (66.000 δολάρια).

Η «προπαγάνδα παιδεραστίας» τιμωρείται με 10 εκατομμύρια ρούβλια (165.600 $) για οργανισμούς.

Τα άτομα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 800.000 ρούβλια (13.000 $) για κάθε ένα από τα τρία αδικήματα.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου ακολούθησε μια (σπάνια) δημόσια συζήτηση στη Δούμα, σχετικά με τροπολογίες που περιελάμβαναν ποινές φυλάκισης πέντε ετών για επαναλαμβανόμενη ΛΟΑΤΚΙ «προπαγάνδα».

Οι βουλευτές απέρριψαν τελικά τις προτεινόμενες ποινές φυλάκισης για αδικήματα που περιλαμβάνουν «gay προπαγάνδα» σε μέσα ενημέρωσης.

Οι αλλοδαποί, ωστόσο, πολίτες που καταδικάστηκαν για αυτά τα αδικήματα υπόκεινται σε απέλαση.

Το νέο νομοσχέδιο για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» μεταφέρεται τώρα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Άνω Βουλής για τελική ψηφοφορία, μετά την οποία θα υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι ο νέος νόμος όχι μόνο θα οδηγήσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ρωσίας στην παρανομία, αλλά θα έχει επίσης εκτεταμένες επιπτώσεις στα βιβλιοπωλεία, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους διαφημιστές και τους παραγωγούς βιντεοπαιχνιδιών.