Το Athens Short Film Festival 2023 ανοίγει τις πόρτες του αποκαλύπτοντας τον εκπληκτικό κόσμο του μικρού μήκους κινηματογράφου. Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, ο Κινηματογράφος Μικρόκοσμος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα 117 41) φιλοξενεί το φεστιβάλ, προσκαλώντας κοινό που επιθυμεί να ανακαλύψει αυθεντικές κινηματογραφικές δημιουργίες από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Με ένα πρόγραμμα προβολών πλούσιο σε ποικιλία και ποιότητα, το Athens Short Film Festival δίνει έμφαση στην πολυφωνία, την αντιπροσώπευση και τη διαφορετικότητα. Ένα απ’ τα σημαντικότερα στοιχεία του φετινού φεστιβάλ είναι η επικέντρωση στο ΛΟΑΤΚΙ+ στοιχείο και το queerness.

Με θεματικές όπως “Strange Encounters”, “This is our Story: Female Gaze,” “Say that you Love me,” και “A Wild World,” το Athens Short Film Festival 2023 εξερευνά τις διάφορες διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από το φακό του μικρού μήκους κινηματογράφου. Σε αυτό το πολυσύνθετο καλλιτεχνικό γεγονός, νέοι σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δημιουργικότητά τους και να προκαλέσουν συγκίνηση μέσα από διάφορα κινηματογραφικά είδη και στυλ.

Ας δούμε τις queer συμμετοχές στο φετινό Athens Short Film Festival

1. “Original Skin” – Mdhamiri á Nkemi • Ηνωμένο Βασίλειο • 2023 • 12′ (30 Νοεμβρίου / Μικρόκοσμος: 19.00 – 20.30)

Σε έναν παράλληλο κόσμο όπου η σεξουαλική επαφή συνεπάγεται την ανταλλαγή σωμάτων, μια νεαρή γυναίκα προσπαθεί να είναι πιστή στον εαυτό της, αντιμετωπίζοντας ταμπού σε μια συντηρητική κοινότητα. Η ταινία πραγματεύεται την αναζήτηση του εαυτού, τον φόβο της ενηλικίωσης και την αποδοχή της ταυτότητας, ακόμα και όταν αυτή αλλάζει.

φεστιβάλ που συμμετείχε 

Outfest: Los Angeles Gay & Lesbian Film Festival 2023

Fantasia Film Festival 2023

Encounters Short Film and Animation Festival 2023

2. “Heart Fruit” – Kim Allamand • Ελβετία • 2022 (1 Δεκεμβρίου/ Μικρόκοσμος: 19.00 – 20.30)

Σε μια άδεια βιβλιοθήκη, δύο γυναίκες συναντιούνται τυχαία. Δύο άνδρες συζητούν για το πώς είναι η καλύτερη φιλία. Ένα ζευγάρι φιλιέται και εκείνη δαγκώνει εκείνον. “Heart Fruit” εξερευνά τις σχέσεις, τον έρωτα, το πάθος, τη λογική. Η ταινία καταστρέφει τα στερεότυπα του κινηματογραφικού έρωτα, προσφέροντας ένα νέο και φρέσκο όραμα.

3. “Too Rough” – Sean Lìonadh • Ηνωμένο Βασίλειο • 2022 • 15′ (2 Δεκεμβρίου: Μικρόκοσμος )

Μετά από μια νύχτα καταχρήσεων, ο Nick ξυπνά δίπλα στον αγαπημένο του Charlie. Πρέπει τώρα να τον προστατεύσει από την ομοφοβική οικογένειά του. Το “Too Rough” παρουσιάζεται με διάθεση χιούμορ και συναισθηματική ένταση, εξερευνώντας θέματα ομοφοβίας και οικογενειακής δυσλειτουργίας.

Το Too Rough έχει παίξει σε 60 φεστιβάλ και έχει κερδίσει 23 βραβεία (Best British Short Film at the British Independent Film Awards 2022, 2022 Winner BAFTA Scotland Award κα) 

4. “Queer Parivaar” – Shiva Raichandani • Ηνωμένο Βασίλειο • 2022 • 27′ (2 Δεκεμβρίου)

Η ιστορία των Madhav και Sufi αλλάζει τροπή όταν ένας μυστηριώδης επισκέπτης έρχεται στον γάμο τους, αναγκάζοντας τους να αντιμετωπίσουν παλιά μυστικά και να εξερευνήσουν τη σημασία της οικογένειας.

leχει προκριθεί σε 12 φεστιβάλ και έχει κερδίσει στο Iris Prize festival το Best British Short. 

Αυτές οι ταινίες, μέσα από διαφορετικούς τρόπους, αναδεικνύουν τις πολυπλοκότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειριών, ανοίγοντας βαθύτερες συζητήσεις γύρω από την queerness, τις σχέσεις και την αποδοχή.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου κινηματογραφικού ταξιδιού, οι θεατές θα ζήσουν την αίσθηση της ανακάλυψης, ενώ οι ταινίες που εστιάζουν στο ΛΟΑΤΚΙ+ κομμάτι θα αναδείξουν τη σημασία της αποδοχής και της αγάπης σε όλες τις μορφές της.

Μη χάσετε το Athens Short Film Festival 2023, ένα ταξίδι στον κόσμο του σύγχρονου κινηματογράφου που διαπραγματεύεται την πολυφωνία και την πλούσια συναισθηματική εμπειρία.