Οι παραβιάσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ουγκάντα κλιμακώνονται

04/06/2024
από
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ουγκάντα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί τους τελευταίους εννέα μήνες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συλλήψεις, βασανιστήρια και εξώσεις από σπίτια, σύμφωνα με έκθεση μιας ομάδας πίεσης.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν το κοινοβούλιο της Ουγκάντας άρχισε να εξετάζει τον σκληρό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, τα κουήρ άτομα βιώνουν έντονη ομοτρανσφοβία και επιθέσεις.

Η νομοθεσία, που ονομάζεται νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας (AHA), τέθηκε τελικά σε ισχύ τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τον νόμο, οι ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη, ενώ η λεγόμενη «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» με θανατική ποινή.

Σε έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ψήφιση του AHA, η οργάνωση Convening for Equality (CFE), μια ομάδα πίεσης για τις σεξουαλικές μειονότητες, ανέφερε ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαΐου καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.253 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό σηματοδοτεί μια κατακόρυφη αύξηση από τις 306 παραβιάσεις, που καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου πέρυσι.

Οι παραβιάσεις διαπράχθηκαν τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς και περιλάμβαναν βασανιστήρια, απορρίψεις από μέλη της οικογένειας, σωματικές επιθέσεις, εξώσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, σεξουαλικές επιθέσεις και εκβιασμούς.

«ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (είτε άτομα που έγιναν αντιληπτά ως ΛΟΑΤΚΙ+) συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν», ενώ βίωσαν εξώσεις, εκβιασμούς, απολύσεις και διακοπή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτό υποστηρίχθηκε από τις συχνές ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύοντας σε διάφορες πλατφόρμες και από μια συνεχή εκστρατεία για να παρουσιαστούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα … ως άτομα που βρίσκονται εκεί έξω για να στρατολογήσουν τα παιδιά στην ομοφυλοφιλία».

Ο νόμος καταδικάστηκε ευρέως από τη Δύση και έχει προκαλέσει οικονομικές και μη κυρώσεις κατά της χώρας, αλλά και μεμονωμένων ηγετών.  

Σε μια απόφαση του Απριλίου σχετικά με μια υπόθεση αμφισβήτησης του νόμου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας αρνήθηκε να ακυρώσει τον νόμο, αν και ακύρωσε μερικά τμήματα που, όπως είπε, παραβίαζαν τα δικαιώματα στην υγεία και την ιδιοκτησία.

Πηγή: Reuters
Δες και αυτό!