ΗΠΑ: Περιορισμοί στη χορήγηση βίζας σε πολίτες της Ουγκάντας λόγω του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου

49
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τη Δευτέρα ότι θα περιορίσουν τις βίζες των αξιωματούχων της Ουγκάντας, εξαιτίας του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου που μπορεί να επισύρει μέχρι και θανατικές ποινές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρνηθούν τη χορήγηση βίζας σε νυν ή πρώην αξιωματούχους και στα μέλη των οικογενειών τους, εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται στην «καταστολή μελών περιθωριοποιημένων ή ευάλωτων πληθυσμών».

«Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και διοργανωτές της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε ο Blinken σε ανακοίνωσή του.

«Για άλλη μια φορά ενθαρρύνω έντονα την κυβέρνηση της Ουγκάντα να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την προάσπιση της δημοκρατίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη δεκαετή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας, η οποία έχει ωφελήσει τόσο την Αμερική όσο και την Ουγκάντα», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres έχουν επικρίνει έντονα την Ουγκάντα επειδή τον Μάιο επέβαλε έναν από τους αυστηρότερους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους στον κόσμο.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη θανατική ποινή σε περιπτώσεις «επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας», που σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα παράδειγμα είναι οι σεξουαλικές σχέσεις με άτομα που ζουν με HIV.

Ο πρόεδρος Yoweri Museveni έχει ορκιστεί να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις για το νόμο, ο οποίος τυγχάνει ευρείας εσωτερικής υποστήριξης.

Η νέα πολιτική γύρω από τη χορήγηση βίζας, η οποία δεν κατονομάζει δημοσίως άτομα, αποτελεί επέκταση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην Ουγκάντα λόγω των ισχυριζόμενων παρατυπιών στις εκλογές του 2021, οι οποίες έδωσαν άλλη μια θητεία στον Museveni.