Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες στην Ιταλία βρίσκονται σε κίνδυνο

143
BBC
Οι ιταλικές αρχές ετοιμάζουν νέα μέτρα που στοχοποιούν τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες. Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς νιώθουν ότι ο νέος νόμος, που θα απαγορεύει την προσφυγή σε παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό, είναι μια προσωπική επίθεση εναντίον τους.

«Έχουμε δύο επιλογές: να μείνουμε στην Ιταλία και ίσως να αντιμετωπίσουμε ποινικές διώξεις, ή να φύγουμε».

Ο Claudio και ο Davide (ψευδώνυμα) μίλησαν στο BBC για την οικογένεια τους. Αυτήν την περίοδο περιμένουν το παιδί τους μέσω μιας παρένθετης μητέρας – μια γυναίκα σε μια άλλη χώρα κυοφορεί το παιδί τους.

Η πρακτική είναι παράνομη στην Ιταλία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και έτσι ζευγάρια ταξιδεύουν σε χώρες που είναι νόμιμη – όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – και φέρνουν τα παιδιά τους πίσω μαζί τους.

Η ιταλική γερουσία ετοιμάζεται να εγκρίνει έναν νόμο ο οποίος θα μετατρέψει την παρένθετη μητρότητα σε «οικουμενικό έγκλημα» – που θεωρείται τόσο σοβαρό ώστε να διώκεται ακόμα κι αν έχει πραγματοποιηθεί εκτός χώρας, όπως συμβαίνει με την εμπορία λευκής σαρκός και την παιδοφιλία.

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμο, ζευγάρια σαν τον Claudio και ο Davide θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, και μέχρι δύο χρόνια ποινή φυλάκισης.

«Φοβάμαι ότι το παιδί μας δεν θα έχει τους γονείς του γιατί θα είμαστε στην φυλακή», είπε ο Claudio.

Το ζευγάρι είναι τρομοκρατημένο για το τι μπορεί να τους συμβεί αλλά και στο παιδί τους, και έτσι ζήτησαν από το BBC να μην αποκαλύψει τις ταυτότητες τους. Φοβούνται ότι κάποιος από την ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να μάθει ποιοι είναι και έτσι να τους στοχοποιήσει.

Τώρα ετοιμάζονται να δραπετεύσουν, ψάχνοντας πολιτικό άσυλο σε άλλες πιο φιλικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ευρωπαϊκές χώρες. Ο Davide μαθαίνει ολλανδικά και μαλτέζικα ώστε να είναι προετοιμασμένος.

«Νιώθω ότι αναγκάζομαι να εξοριστώ, απλά επειδή ήθελα να γίνω πατέρας», λέει.

Μια πιθανή μετακόμιση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς το ζευγάρι θα έχανε το δίκτυο υποστήριξης του.

«Οι οικογένειες μας και οι φίλοι μας ανυπομονούν να γνωρίσουν το μωρό», λέει ο Claudio. Και είναι και οι δύο πολύ πληγωμένοι που ίσως χρειαστεί να αφήσουν την Ιταλία πίσω τους.

«Προσπαθώ να είμαι καλός πολίτης, και τώρα μου συμπεριφέρονται σαν εγκληματία – απλά επειδή θέλω να κάνω οικογένεια».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μέρος της συντηρητικής ατζέντας της Meloni, η οποία είναι πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Brothers of Italy. Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως Χριστιανή μητέρα και πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν μόνο από μια μητέρα και έναν πατέρα.

Η Ιταλία είναι μια χώρα που μοιάζει αρκετά με το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα απουσιάζουν και εκεί.

Η τεχνητή γονιμοποίηση και η υιοθεσία δεν αποτελούν επιλογή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, έτσι, η παρένθετη μητρότητα καταλήγει να είναι ο μοναδικός τρόπος να μεγαλώσει κάποιο ζευγάρι ένα παιδί.

"Rainbow families" in Vicenza protesting against the new measures that affect them

Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση ως έχει, και φοβούνται για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται να υποχωρεί η κυβέρνηση. Η πρόταση να γίνει οικουμενικό έγκλημα η παρένθετη μητρότητα θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ιταλίας, αφήνοντας τι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες να αναρωτιούνται για το μέλλον τους.

Ρεπορτάζ: BBC