Οι εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το EuroPride

Με αφορμή τη διεξαγωγή του EuroPride απ’ τις 21 ως τις 29 Ιουνίου στην queerομάνα συμπρωτεύουσα (υπό την αιγίδα πάντα του Thessaloniki Pride), σας προτείνουμε ορισμένες εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις που αξίζει να επισκεφθείτε. Μια καλή αφορμή για να επανοικειοποιηθούμε δημόσιους χώρους, αλλά και να δημιουργήσουμε τα δικά μας πολιτισμικά και συμπεριληπτικά queer spaces.

A Lesbian Life @ Goethe Institute Thessaloniki

Η Maria Cyber είναι μια από τις πρώτες λεσβίες ακτιβίστριες στην ελληνική LGBTQI+ σκηνή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει σπουδάσει φωτογραφία, graphic design και κινηματογραφικές σπουδές.  Από τις 20 μέχρι τις 28 Ιουνίου, το EuroPride 2024 και το Goethe Institute Thessaloniki σας προσκαλούν στην ατομική εικαστική της έκθεση «A Lesbian Life», σε επιμέλεια Poka Yio, που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe Institute Thessaloniki (Βασιλίσσης Όλγας 66), Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 13.00.

Echoes (Απόηχοι) @ The Basket Gallery

Μέσα από τα πορτραίτα και την αφήγηση πέντε ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνει στο προσκήνιο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας ΛΟΑΤΚΙ+ γενιάς. Μια γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με μια συντηρητική κοινωνία και βίωσε διακρίσεις και προπηλακισμούς. Τόλμησε τη φυλομετάβαση. Πέρασε από τις συμπληγάδες του AIDS και θρήνησε απώλειες αγαπημένων φίλων και εραστών. Χειραφετήθηκε μέσα από τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος,. Γιόρτασε την ορατότητα στο Pride. Πανηγύρισε το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο. Μια παραγωγή του 2024 από τους Rainbow Seniors, σωματείο για την υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ μεγαλύτερης ηλικίας, που θα πραγματοποιηθεί στη The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου Των Κυπρίων 36 Θεσσαλονίκη), από τις 20 ώς τις 29 Ιουνίου, με ώρες επίσκεψης Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00 – 20:30 και Σάββατο, Κυριακή: 11:00 – 15:00.

Το έγκλημα να είσαι γκέι @ Oratos

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Το έγκλημα να είσαι γκέι» του Γιώργου Τριανταφύλλου, στο Art Bar Oratos (Σφέτσου 2) στις 20.00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, παρουσία του συγγραφέα οι: Γιάννης Χριστοδουλίδης, Βάσω Ραφαέλα Βακούφτση, Λιάτσα Φιλομένη και ο Γιώργος Καραβοκύρης, ενώ την συζήτηση θα συντονίζει ο Άκης Σακισλόγλου. Θα ακολουθήσει dj set.

April Fools

To EuroPride σε συνεργασία με το Goethe – Institute Thessaloniki φιλοξενούν το έργο της καλλιτέχνιδας που με την κοινωνική της ενσυναίσθηση απέδειξε πως η τέχνη μπορεί να έχει κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε αμηχανία τους ελληνικούς θεσμούς. Το εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ διαπραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, και τη συστηματική αμέλεια και αδυναμία των κρατικών δομών να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Το γλυπτό “April Fools” είναι ένας φόρος τιμής στην Κυριακή Γρίβα, 28 ετών, που την Πρωταπριλιά του 2024 δολοφονήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Η Κυριακή μάταια προσέφυγε στην αστυνομία για βοήθεια, καθώς το τμήμα απέτυχε να την προστατέψει. Το έργο είναι φτιαγμένο από σεντόνια που παραχώρησαν στην καλλιτέχνιδα γυναίκες και θηλυκότητες που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την δημιουργία έργων που καταγγέλλουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας και διεκδικούν ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, ικανό να προστατέψει όλους τους πολίτες του ανεξάρτητα από το φύλο τους και την σεξουαλική τους ταυτότητα. 

Triangle @ Κινηματογράφος Ολύμπιον

Το EuroPride 2024 και ο Κινηματογράφος Ολύμπιον σας προσκαλούν, στην ατομική εικαστική έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου, με τίτλο «Triangle» και με χρονική διάρκεια από 26 έως 28 Ιουνίου 2024. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα λάβει χώρα στον Κινηματογράφο Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10)  και την Πορεία Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη την Τετάρτη 26/06 (14:30 – 18:00μ.μ.), την Πέμπτη 27/06 (10:00 – 18:00μ.μ.) και την Παρασκευή 28/06 (10:00 – 16:00μ.μ).

Queer Archive

Το Feeding The Queer Archive – Europride Edition είναι μια ζωντανή έκθεση τέχνης (Σφέτσου 2), που επιμελήθηκε το Queer Archive σε συνεργασία με Europride Thessaloniki. Αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό queer δημιουργικότητας από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Με φόντο το EuroPride στη Θεσσαλονίκη, αυτή η συλλογή αναδεικνύει τις πολύπλευρες εκφράσεις της queer ταυτότητας και αλληλεγγύης. Μέσα από μια σειρά μέσων, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, φωτογραφίας και ψηφιακής τέχνης, η έκθεση ενισχύει τις φωνές των ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνών, ο καθένας από τους οποίους μεταφέρουν τις μοναδικές τους αφηγήσεις για την ελευθερία, την αποδοχή και την κοινότητα. Από τολμηρές δηλώσεις που αμφισβητούν τα κοινωνικά πρότυπα, μέχρι τις προσωπικές σκέψεις ατομικών διαδρομών, τα έργα αυτά φωτίζουν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα των queer κοινοτήτων παγκοσμίως. Με την προώθηση του διαλόγου και της σύνδεσης, το «Feeding The Queer Archive – Europride Edition» γιορτάζει την καθολική επιδίωξη της συμμετοχικότητας και την ανυποχώρητη πνεύμα της queer έκφρασης και αγκαλιάζει την ποικιλομορφία και την τη βαθιά δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Visualbility

Τζιώτης Ισίδωρος

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη και το EuroPride 2024 σας προσκαλούν, στην ομαδική εικαστική έκθεση «Visualbility», με χρονική διάρκεια από 06 έως 26 Ιουνίου 2024. Η έκθεση διοργανώνεται από την καλλιτεχνική ομάδα «Double Trouble» -μια ομάδα 80 ενεργών προσωπικοτήτων-, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Allatini – Daussault, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Thessaloniki Pride, στα πλαίσια του EuroPride 2024 και της Πορείας Υπερηφάνειας. Η εικαστική έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το δικαίωμα στην ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την υποστήριξη στο σεβασμό κάθε διαφορετικότητας, της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας ( Γαλλικό Ινστιτούτο, Λεωφόρος Στρατού 2 Α). Επιμέλεια έκθεσης: Aλέξανδρος Καπετάνου

Όνειρα γλυκά

Το εικαστικό έργο «Όνειρα γλυκά» αποτελεί μια αμφίπλευρη προσπάθεια αναζήτησης, έρευνας και καλλιτεχνικής έκφρασης μιας δημιουργικής ομάδας, εντός του πεδίου των εικαστικών εκθέσεων και δράσεων που λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στα πλαίσια του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη. Το έργο εμπνέεται από τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις, την κοινωνική και εσωτερική παρατήρηση και την ανάγκη για συλλογική ενδυνάμωση. Η βαθύτερη επιθυμία της καλλιτεχνικής ομάδας να αναδείξει τραύματα, σκέψεις, προβληματισμούς και γεγονότα, που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, απαντάται στο παρόν installation. Εικαστικό έργο: Αλέξανδρου Καπετάνου, Δημήτρη Καπετάνου και Μαρίας Τσεσμελή. MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Α’ & Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Δες και αυτό!